Természetfotózás

2022.01.15. 20:30

Új szépségekre lelt az ifjú fotós - Németh Bálint most már Tamásiban él, de kedvenc terepei Vas megyéhez kötik

Több mint két évvel ezelőtt írtunk Németh Bálint, ifjú vasi természetfotós sikereiről. Akkoriban nyílt meg épppen tizedik önálló fotókiállítása, képei rangos hazai és nemzetközi versenyeken szerepeltek eredményesen, és számos nívós kiadványban jelentek meg fotói. Megjárta a Namíb-sivatagot, de kedvenc fotós terepei többnyire Vas megyéhez kötődtek. Azóta elvégezte az egyetemet, és Tolna megyében kezdte meg önálló felnőtt életét.

Gyöngyössy Péter

Németh Bálint tavaly januárban nem először járt Namíbiában. Ezúttal az esős évszak szolgáltatott jó fotótémákat

Németh Bálint természetfotós, az egykor bolyais diák elvégezte a Soproni Egyetemet, és augusztus óta erdőmérnök gyakornokként a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt.-nél dolgozik Tolna megyében. Az elmúlt több mint két év fotós élményekben sem volt szegény, bár saját bevallása szerint a munka mellett kevesebb idő jut erre a tevékenységre. Egy évvel ezelőtt januárban újra három hetet töltött Namíbiában. Ezúttal édesanyja és öccse is elkísérte. – Leginkább az Etosha Nemzeti Parkot és a Namíb-sivatagot jártuk – meséli Németh Bálint.

Namíbiában a Maltahöhe nevezetű város határában nyolcszáz hektáron nyílik a Sandhof liliom

 – Az esős évszaknak egy olyan periódusában voltunk kint, amikor jelentős csapadék hullott, két hét alatt 150 milliméter. Ennek következtében zöldellt az egész bozótvilág, kinyíltak a virágok, és víz folyt azokban az időszakos folyókban is, amelyekben az év többi kilenc hónapjában egy csepp víz sincs. Egy alkalommal az óceán felől a Namíb-sivatagba igyekeztünk. Egy kanyonon kellett volna átmennünk, de a lehullott csapadék következtében akkora víz hömpölygött, hogy nem tudtunk továbbmenni, így az autóban éjszakáztunk. 

 

Reggelre viszont teljesen eltűnt ez a sivatagi folyó, a meder teljesen kiszáradt egy éjszaka alatt. Másnap amikor bejutottunk a homoksivatagba, meghökkentő látvány fogadott bennünket, a vörös homokdűnék között minden mélyedést víz borított. Felteltek a vízgyűjtők, és rengeteg víz volt a sivatagban. Az esős évszakban nagyon sok virág kinyílik. Egy Maltahöhe nevezetű város határában nyolcszáz hektáron nyílik a Sandhof liliom (Crinum paludosum). Előfordul, hogy csapadéktól függően több évente ismétlődik meg, és csak négy-öt napig tart a virágzás. Sikerült ezt a ritka időszakot elcsípni. Tíz éve nem esett ott annyi csapadék, mint tavaly. Németh Bálint augusztusban kezdte el az önálló felnőtt életét Tamásiban. Bár hiányoznak neki a Kőszegi-hegység muflonjai és a Farkaserdő gímszarvasai ott is megtalálta a természet szépségét. A Mi erdőnk című országos lapban nemrég jelent meg a Gyulaji ördög című képe, ami a legelső gyulaji fotózás alkalmával készült. 

 

– Augusztus elején, még barkás agancsúak voltak a dámbikák, és szerettem volna erről egy jó képet csinálni – mondja Németh Bálint. – Egy nyeregszerű vadföld közepén tartózkodtak a szarvasok. Kedvező volt a szél, úgyhogy halkan cserkelve próbáltam meg közelebb kerülni hozzájuk. Volt, amelyik feküdt kérődzött, valamelyik legelt, úgyhogy muszáj volt kúszni, vagy négykézláb lopakodva közelebb kerülni. Sikerült 150 méterről harminc méter közelségbe jutni. Az egyik fekvő bikának csak az agancsai lógtak ki a siskanádból. A bika már tisztította az agancsát, és a barka kezdett leválni. A frissen megpattanó vérerek miatt vörös volt a friss csont. A másik agancsára egy vaddohánylevél volt ráakadva. Megtetszett a piros és a zöld színek játéka az agancsokon. Szerencsére a bika felkelt, és sikerült lefotózni. Megdöbbenésemre egy különleges szőrzetű, fekete színezetű példány állt előttem. A Vadászati Kulturális Egyesületnek húsz éve létezik a Vadászat fényképezőgéppel című pályázata. Németh Bálint az elmúlt négy évben hét fotójával is elnyerte a Magyar vadászati kultúra méltó értéke kitüntetést.

A Namíb-sivatag vörös homokdűnéi között minden mélyedést víz borított tavaly januárban

 Most kiadtak egy albumot, melyben az elmúlt húsz év legjobb fotói között az ifjú vasi természetfotós mind a hét képe szerepel. – A télen sok rétisasunk van. Van itt a közelben halastó is. Jövő télen szeretnék csinálni egy saját saslest. Hollót, sast, aranysakált, rókát lehetne ott télen fotózni – beszélt terveiről Németh Bálint. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!