Forgalom és kihasználtág

2022.01.29. 07:00

Vasi patikák ügyeletben - Van, aki készenlétben, vagy rendes nyitvatartásban fogad hétvégén

Változott a vasvári patikaügyelet – derült ki a régióvezető tiszti gyógyszerész által lapunk számára szokásosan megküldött táblázatból. Vidéki gyógyszertárakban érdeklődtünk a szolgáltatásokról.

Merklin Tímea

Dr. Korponai Krisztina öt éve üzemelteti az őriszentpéteri patikát

Forrás: Szendi Péter

Fotó: Szendi Péter

Vasváron most hétköznap nincs ügyelet, hétvégén rövidült az ügyeleti idő, de még mindig mindennap elérhető. Az egyik patikában azt a tájékoztatást kaptuk, hogy az ügyelet módosítása az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet határozata alapján történt. Megkérdeztük az országos intézetet, hogy a vasvárin kívül más Vas megyei településen is vizsgálták-e a patikák igénybevételét, módosult-e más vasi városokban vagy kistelepüléseken a gyógyszertári ügyelet. Azt felelték, hogy „több településen vizsgálták a nyitvatartási időn túli gyógyszerellátási rendszert, a már lezárt eljárások esetében nem történt változtatás”.

 

 Információink szerint az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet időről időre felülvizsgálja a patikák igénybevételét, a forgalmi terheltséget figyelembe véve, hogy átlagosan mennyi sürgősségi és kényelmi szolgáltatást nyújtanak. Mint azt Vasváron megtudtuk, gyakran kerestek az emberek ügyeletben például terhestesztet, cumit, gyermektápszert, ami nem tartozik a sürgősségi ellátáshoz. Az utóbbi időben csökkent a forgalom. A vasvári patikákban jelenleg hétfőtől péntekig 8 és 18 óra között lehet vásárolni, szombaton 8 és 12 óra között, ezt kiegészíti egy 14 óráig tartó ügyelet heti váltásban a két helyi gyógyszertár között, vasárnap pedig 9 és 14 óra között van ügyelet. 

 

Ha ezen időszakokon kívül szeretne valaki sürgősen gyógyszerekhez jutni, Szombathelyen vagy Körmenden teheti meg. A büki gyógyszertár hétköznapokon 8-tól 17 óráig van nyitva, munkaidő után még három órán át úgymond „készenlétben” vannak, és készenléti szolgáltatás érhető el szombaton vagy vasárnap 9-től 14 óráig, aktuálisan közzéteszik a hétvégi nyitvatartást lapunkban is. Az ügyeleteket tekintve váltásban dolgoznak a csepregi és a sajtoskáli patikával. 

 

Dr. Mayer Csaba szakgyógyszerésztől megtudtuk: a három gyógyszertár beosztotta egymás közt: háromhetente ügyelnek egy-egy hetet hétfőtől vasárnapig. Amint mondta, a „készenlét” azt jelenti, hogy nem 24 órás az elérhetőség, és 380 forint ügyeleti vagy készenléti díjat kell pluszban fizetni. Ha valaki zárás után, de a készenléti idő vége előtt becsenget, húsz percen belül oda kell érnünk, mert sem én, sem a munkatársaim nem Bükön lakunk. Csepregen és Sajtoskálon tudomásom szerint annyival könnyebb a helyzet, hogy családi házban van a gyógyszertár, a patikus helyben él – mondta Mayer Csaba.

 

 – Megörököltem ezt a nyitvatartási rendszert, hogy három patika felváltva csinálja az ügyeleteket, tíz éve vagyok itt, ez azóta így van, nem változott. Őriszentpéteren hétfőtől csütörtökig 8 és 17 óra között, pénteken 8-tól 16 óráig, szombaton 8-től 12 óráig tart nyitva a gyógyszertár. Működtetője, dr. Korponai Krisztina szakgyógyszerész elmondta: a szombati nem ügyelet, hanem a normál nyitvatartás része, így szabályozták már korábban. – Öt éve üzemeltetem a patikát, azóta fenntartjuk ezt a nyitvatartási rendet. Igény van a szombatira is, mert a környéken nincs közeli patika nyitva szombaton, így az őrségieknek Zalaegerszegre, Körmendre, Szentgotthárdra kellene menni hétvégén – hallottuk Korponai Krisztinától, aki kérdésünkre arról is beszélt, hogy az őriszentpéteri gyógyszertárban nem lankadt a forgalom a járvány eleje óta, rengeteg beteg van. 

 

Habár a január egy kicsit mindig csendesebb, a járványnak most épp megint felfutása van, sokan jönnek ezzel kapcsolatos tüneti szerekért, olyan orvosságokért, amelyekből szezonálisan sok fogy, mások a felírt gyógyszereiket szeretnék kiváltani. 

 

– Ezt a nyitvatartási rendet nem tervezzük megváltoztatni, az Őrségből nehezebben utaznának el máshova a vidékiek. A munkatársaimmal együtt szakmailag és emberileg is fontosnak tartjuk a szombati nyitvatartást, hiszen a tapasztalataink szerint szükség van rá – hangsúlyozta a gyógyszerész

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!