Rizikós helyzetek

2022.01.15. 16:30

Védjük meg magunkat! A legtöbbször el lehet kerülni a támadást, de ha nem? A szombathelyi krav maga oktató tanácsai - fotók

A rizikós helyzetek elkerülése és a támadás szavakkal történő elhárítása az elsődleges, azonban nem kell kétségbe esni akkor sem, ha a konfliktus elkerülhetetlen.

Budai Dávid

Dancs Salamon éppen hárítja édesapja, Dancs Roland késes támadását

Forrás: Cseh Gábor

Fotó: © Cseh Gábor

Valószínűleg mindenki elgondolkodott már azon, hogy mihez kezdene, ha megtámadnák, és bizonyára vannak néhányan, akikkel ez már meg is történt, annak ellenére is, hogy Nyugat-Magyarország kimondottan biztonságosnak tekinthető. 

 

– Itt tízből heten azért kezdenek el edzeni, hogy fitten tartsák magukat, és mindössze néhányan vannak, akik keveredtek már konfliktusba az utcán, és úgy döntöttek, kezükbe veszik a sorsukat. Kelet-Magyarországon fordított az arány, ott tízből heten azért kezdenek el edzeni, hogy meg tudják védeni magukat – mondja Dancs Roland, aki 17 éve oktatja a krav magát, és akit arra kértünk, adjon néhány jól alkalmazható önvédelmi tanácsot. 

 

A legegyszerűbb elkerülni a bajt, ennek pedig leghatásosabb módja, hogy nem mutatkozunk azokban az időpontokban, amikor az utca fokozottan veszélyes lehet. Szombat vagy vasárnap hajnalban a kocsmák környékén vagy egy kivilágítatlan parkban nyilvánvalóan nagyobb a kockázat, mint vasárnap délben a Fő téren. Jó tudni azt is, hogy aki áldozatként viselkedik, az könnyen azzá is válhat. Ha valaki konfliktushelyzetbe keveredik, jó esélye van arra, hogy pusztán szavakkal fordítsa át a dolgot, ez egyfajta kommunikációs technika, amit az edzésen megtanulnak, de amúgy is igyekeznek mindenre felkészülni. 

 

 

 

A krav maga éppen ebben különbözik a tradicionális küzdősportoktól, ahol adott technikára, adott technika a válasz. Itt nincs ilyen, az a szabály, hogy nincs szabály. Minden megengedett. Támadhatnak puszta kézzel, késsel, bottal, jöhetnek többen is, megoldás mindenre van. Rolandék az edzéseken tényleg igyekeznek mindent lemodellezni, lámpaoltással a rossz látási viszonyokra, provokáló megjegyzésekkel, és lökdösődésekkel a kötekedők leszerelésére, majd ártalmatlanítására készülnek fel. Persze ahhoz, hogy a megtanult fogásokat éles helyzetben alkalmazni lehessen, sok gyakorlásra van szükség. Stresszhelyzetben a legtöbb ember általában lefagy, pánikol, miközben rendezetlen, koordinálatlan lesz a mozgása. Egyik sem sokat segít, fontos tehát, hogy nyugodtak maradjunk. Ha nem sikerült meggyőzéssel, vagy akár viccelődéssel megfordítani az egyre élesedő helyzetet, és a támadás elkerülhetetlen, Roland azt javasolja, hogy kiabáljunk. Egyrészt, mert van esély arra, hogy kiáltásunkra megérkezik a segítség, de még inkább azért, mert így a támadás remélhetőleg abbamarad.

 

 Sokan elképzelhetetlennek tartják, hogy egy törékeny, ötven kilós nő eséllyel vegye fel a harcot egy százhúsz kilós férfi ellen, pedig nem reménytelen a helyzet ilyenkor sem. Sokszor már annyi elég, hogy a könnyű prédának tekintett áldozat váratlan dolgot tegyen. Ha valaki egy ilyen helyzetben hirtelen határozottnak mutatkozik, az bénítóan hathat a támadóra, aki ha nem is tudatosan, de mindig mérlegeli, hogy a befektetett energia és kockázat mennyire áll arányban a várható nyereséggel. Aztán van itt még valami, amit Roland egy kismacskás hasonlattal vezet fel. 

 

Ha egy mázsás férfit arra kérünk, vegyen az ölébe egy kismacskát, és azt, bármi történjék is, ki ne eressze az öléből, majd váratlanul nyakon öntjük egy vödör hideg vízzel, el lehet képzelni hány másodpercig tartja majd a macskát. A csípéstől kezdve a karmoláson át a harapásig minden megengedett, ahogyan a szem, a torok, vagy az ágyék támadása is. Mindez persze már csak akkor, ha benne vagyunk valamiben, egészen addig az a cél, hogy elkerüljük, hogy mindez megtörténhessen. 

 

Mi az a Krav Maga? Gyakorlati tapasztalatokra épített taktikai és önvédelmi rendszer. Célja, hogy felkészítse az embert az erőszakos helyzetek felismerésére és azok gyors kezelésére. Nincsenek benne a tradicionális stílusokra jellemző szigorúan kötött mozgásformák és formagyakorlatok. A stílus megalkotója a budapesti születésű Lichtenfeld Imre, aki húsz éven keresztül volt a közelharcoktatás főnöke az Izraeli Védelmi Erőknél. Olyan univerzális rendszert hozott létre, amely kortól, nemtől és testalkattól függetlenül rövid idő alatt elsajátítható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!