Adomány

2022.01.13. 14:00

Zalába kerül a kép - Lechner Ferenc Mindszenty-portréját az özvegy adta át

A 2020- ban elhunyt Lechner Ferenc festőművész Mindszenty Józsefről festett portréját az özvegye szerdán a Zalaegerszegen épülő, országos jelentőségű Mindszentyneumnak adományozta.

Merklin Tímea

Lechner Ferencné Kati néni a Mindszenty-fotóval, amely a férjét megihlette

Forrás: Szendi Péter

Fotó: © Szendi Péter

 A Göcseji Múzeum igazgatója, dr. Kostyál László és a Mindszenty-tagintézmény vezetője, Csengei Ágota ideutaztak Szombathelyre, és a néhai festőművész lakásán vették át a festményt Lechner Ferencné Kati nénitől. Az átadáson részt vett az ajándékozást közvetítő Bodó Judit, a VMSZC Puskás Tivadar Szakképző Iskola történelem–könyvtár–filozófia szakos mestertanára és dr. Melega Miklós, az MNL Vas Megyei Levéltár igazgatója, valamint az alkotó fia, ifjabbik Lechner Ferenc.

 

 Kati nénitől megtudtuk, hogy személyes kötődése is van Zalaegerszeghez, ott élt a keresztanyja, akitől a nevét kapta. Férje halála után igyekszik rendezni a képeit, amelyekből a festőművész még életében legalább háromszázat elajándékozott barátoknak, ismerősöknek, de sok festmény megmaradt, lakásszerte mindenhol vannak: a padláson, a fürdőszobában, az ágyneműtartóban; a Mindszenty-portrét a szekrény mögött találta meg nemrég, Lechner Ferenc 2010-ben alkotta. A festőművészt mélyen vallásos indíttatása és neveltetése, valamint a hercegprímás emlékiratainak megismerése ihlette a portré elkészítésére. 

 

Kati néni fontosnak tartja azt a családi emléket is, amely közösen ábrázolja a festő édesanyját és Mindszenty bíborost 1947-es szombathelyi látogatása alkalmából. A festményen lévő szimbólumok utalnak a főpásztor ötvenes évekbeli meghurcoltatására és az 1956- os forradalomra, amelynek Lechner tevékeny résztvevője volt. 2021 októberében Személyes 56 – Lechner Ferenc emlékezete címmel rendeztek tárlatot a városháza aulájában, az 1956-os forradalom szombathelyi hőseinek tiszteletére, Bodó Judit történelemtanár ötlete alapján. 

 

A festményátadáson Csengei Ágotától, a Mindszenty József előtt tisztelgő emlékközpont vezetőjétől megtudtuk: az intézménynek már van alapító okirata, átadásra vár. A múzeum és zarándokközpontban két állandó kiállítás lesz, az egyik Mindszenty életútját mutatja be, a másik a kommunizmus üldözött egyházi személyeiről fog szólni. Az épület látványos, az installációk helyének kiépítése zajlik. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!