Szűz Mária-szobor

2022.02.26. 07:00

A szeretet hordozója Szűz Mária-szobor a 25 éves sárvári katolikus iskola udvarán

A Szent László Katolikus Általános Iskola létrejöttének 25., ünnepi évében adott át szobrot az intézménynek Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere. Az intézmény udvarán felállított három méter magas Szűz Mária-szobrot dr. Székely János megyés püspök áldotta meg.

Pajor András

A diákok szíveket hintettek a szoborra. Jobbra: Kásler Miklós, Kondora István polgármester és dr. Székely János

Forrás: Pajor András

Az ünnepséget az iskola nemrég átadott új épületszárnyának közel ezer négyzetméteres tornacsarnokában tartották, amelynek beruházásához egy-egy milliárd forinttal a magyar kormány és a Szombathelyi Egyházmegye járult hozzá. A diákok dallal várták a vendégeket, köztük Sárvár önkormányzati és egyházi vezetőit. Az iskola udvarán elhelyezett Szűz Mária-szobor a hazánkban rendezett 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus tiszteletére készült. Pikó Sándor képzőművész alkotásának létrejöttét az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta, és Kásler Miklós kérésére került Sárvárra. 

 

A miniszter hangsúlyozta: rengeteget fejlődik a katolikus iskola, és töretlenül fejlődik Sárvár is. Azért lényeges, hogy a Szűz Mária-szobor az iskola udvarán áll, mert a gyermekek óhatatlanul naponta sokszor ránéznek, és húsz-harminc év múlva is emlékeznek majd, hogy mit jelent. Ha eszerint élnek, akkor emberibb lesz az életük. – Ismerve Sárvár szellemiségét, mindig jelentősége volt a magyar hagyományoknak, az európai kulturális értékeknek és a kereszténységnek. Mária hordozta testében, majd szülte meg az Igét, a szeretetet, az összes katolikus és emberi erényt – emlékeztetett az emberi erőforrások minisztere. 

Kásler Miklós miniszter mondott beszédet

Forrás: Pajor András

– A legfontosabb tantárgy ebben az iskolában a szeretet. Az itt tanulók szíve az ég felé nyitott, ahogy ennek a szobornak is a szíve Isten fényével van tele – szólt dr. Székely János megyés püspök. A beszédeket követően az iskola énekkara adott elő Mária-énekeket, amelyeket az annunciáta nővérek tanítottak be a gyerekeknek. 

 

A szobor leleplezése, aztán megáldása során dr. Székely János kérte, mindenki gondoljon a most kitört orosz– ukrán háború áldozataira is. Végül az iskola kisdiákjai az erkélyről általuk készített apró papírszíveket hintettek a Szűz Mária-szoborra. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!