Szakembereket kérdeztünk

2022.02.19. 07:00

A Vas megyei méhészek is egy jó évre várnak - Gondot okozhat az is, hogy a nagyon enyhe télben elmaradt a nyugalmi időszak - fotók

Tavaly nem volt jó éve a méhészeknek. Az akác elfagyott, nyáron nagy volt az aszály. Régóta várnak egy igazán jó évre. Az őszi és téli csapadékhiány egyelőre nem túl biztató. Az enyhe télben a kaptárakban elmaradt a nyugalmi időszak, folyamatos a fiasítás. Szakembereket kérdeztünk.

Gyöngyössy Péter

Horváth Antal eredeti szakmája asztalos, könnyedén legyárt 500-600 lépkeretet is

Forrás: Unger Tamás

Fotó: © Unger Tamás

 Lánkapusztán alakította ki méhészetét Horváth Antal. Fiával és vejével mintegy 230 méhcsaládot gondoznak. – Nonszensz, hogy február közepén 15 fok van – mérgelődik Tóni bácsi. A fákon még ott lógnak a madaraknak kitett faggyúdarabok. Ezek is a méhek védelmét szolgálják. – Rászáll a kijáróra a harkály, és addig kopogtatja, míg ki nem jön a méhecske, és akkor elviszi – mutatja az idős méhész. Most a kaptárgyártás, tisztogatás, keretrendezés időszaka van. 

 

A kaptárak vándoroltatását és a piacozást már átadta a fiának és a vejének, de sok itt az aprómunka. Ilyenkor készíti saját kezűleg a lépkereteket. Most is hozott magával egy csomó méretre vágott, gyalult fa alkatrészt. Hársat használ, mert az nem hasad. Az eredeti szakmája asztalos, így nem okoz problémát az öt-hatszáz keret legyártása. Egy lép három-négy évet bír ki. Utána leselejtezi őket. A régi kereteket sem teszi vissza, mert ezeken rengeteg kórokozó telepedik meg. Tóni bácsinál nem volt évek óta méhpusztulás. Korábban tizenöt évig volt méhegészségügyi felelős. Nagyon ügyel a méhcsaládok egészségére. 

 

 

 

Benedikti Árpád, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület Vas megyei méhészeti szaktanácsadója szerint a méhészek nagyon várnak egy igazán jó évre. Évek óta nem volt ilyen. A tavalyi év hűvös tavasszal indult, aztán április legelején elfagyott az akác. Sokkal később virágzott, nagyon kevés akácméz termett. Átlagosan kétharmad annyi méz termett, mint máskor. Az ősz és a tél is borzasztó száraz volt. Alig esett mérhető csapadék az elmúlt hónapokban. Ha nincs nedvesség, akkor nincs nektár. Aggasztónak tartja a repce mostani állapotát is. Mintha le lenne maradva fejlettségben az állomány, sűrűségben is. 

 

– Az is probléma, hogy az enyhe tél miatt sok helyen nem kerültek nyugalomba a méhcsaládok – állítja Benedikti Árpád. – A méheknek szüksége van a téli nyugalomra, amikor néhány hétig fiasításmentes állapot van, az anya nem petézik, nem nevelnek utódokat. Egy nyugalomban lévő méhcsalád a betelelés időszakában január végéig 2-3 kilónyi mézet fogyaszt el. Aktív időszakban hetente fogyaszt két kilót. Amikor a méhcsalád fejlődésben van, 35-37 Celsius-fokot tart a kaptáron belül. Nyugalomban 15-17-et. Ez hatalmas különbség. Ezért nem mindegy, mikor kezdik el az aktivitást. Most előbb kezdték el. Hamarabb és gyorsabban nő meg a fogyasztás. A most fejlődő méhek nagyon drágák, sok energiába kerül felnevelni őket, és az életrevalóságuk, az erejük sem lesz jó, mert nem fogyasztottak virágport. Ha csökken a tartalék eleség, a méhcsalád visszafogja magát, elkezd takarékoskodni, és a saját fejlődését hátráltatja. Amikor indulna a természet, nagyon visszafogottan működnek. 

 

Bárdics János, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület Szombathelyi Szervezetének elnöke szerint január elsején a szokatlanul meleg időjárás miatt volt egy tisztuló kirepülés, amely jól jött a méhcsaládoknak, mert a bélsarat ki tudták üríteni. 

 

– Az viszont aggasztó, hogy a sok családnál nem állt le az enyhe idő miatt a fiasítás – állítja a szakember. – Azok között a családok között, amelyek átfiasítottak, volt öt-tíz százalékos pusztulás. Ugyanis a hidegben a fiasítást kell melegíteniük, elfogy körülöttük a táplálék, nem tudnak továbbmenni, és elpusztulnak – pedig a kaptár többi részében a lépekben ott van a méz. A másik probléma, hogy hamarabb elhasználódnak a méhek. A folyamatos fiasítás miatt többet kell fűteni, a fiasítást etetni kell, a saját zsírtestüket is elhasználják, korábban megöregszenek, tavaszra elhullanak. Korán megcsappanhat a mézkészlet, ezért a méhészek fehérjéket, ásványi anyagokat, valamint vitaminokat tartalmazó cukorlepénnyel segítik átvészelni ezt az időszakot. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!