Vasi foglalkoztatási paktum

2022.02.23. 11:30

A vasi munkaerőpiac védelme volt a cél

A konzorciumi partnerek részvételével megtartották a Vas Megyei Foglalkoztatási Paktum online zárókonferenciáját kedden a megyeházáról indítva. A projekt az álláskeresés sikerességének javítása által hozzájárult a megye népességének megtartásához, az életminőség javításához, a munkaképesség fenntartásához.

Vas Népe

Majthényi László, Balázsy Péter, Rodler Tamás, Breznovits István a projektzárón

Forrás: Unger Tamás

A Vas Megyei Önkormányzat konzorciumban a Vas Megyei Kormányhivatallal és a Nyugat-Pannon Terület- és Gazdaságfejlesztési Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft.-vel 2016 augusztusától 2022. februárig valósította meg a megyei foglalkoztatási együttműködést. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program által nyújtott 767,1 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével 604 személy vett részt munkaerő-piaci programokban, 229 jutott álláshoz a foglalkoztatási paktumok révén. Majthényi László megyei elnök a zárókonferencián köszönetet mondott mindazoknak, akik részt vettek a megvalósításban.

 

 – A projekt 2016 augusztusától 2020. májusig tartott volna, de a járvány ezt a tervet is átírta. A paktum szempontjából a pandémia kedvező hozadéka volt, hogy 2020 folyamán még több mint 240 millió forint pluszforrást tudtunk bevonni a megyei paktumba. Az öt és fél év alatt jó együttműködések alakultak ki, ez további reményekre ad okot a TOP Plusz keretében végrehajtandó új paktum megvalósítása során – mondta Majthényi László. 2020 áprilisában – az eredetileg tervezett befejezés közeledtével – a szokványostól eltérő, online térbe szorított projektzárásra és kommunikációra kényszerült a konzorcium. 

 

A munkaerő-piaci folyamatokat támogató forrás szinte napra pontosan a járvány 2020. tavaszi hullámával egy időben merült ki. A konzorcium felelős munkaerő-piaci szereplőként a 2016-ban kitűzött és a járványhelyzet okán hosszabbodott 2020. áprilisi havi projektzárási dátumot szakmailag a vis maior helyzetből adódóan nem tekintette zárásnak, hiszen a felhívásban meghatározott célcsoport, Vas megye lakossága, munkáltatói rendkívül nehéz helyzetbe kerültek. A járvány okozta munkaerő-piaci folyamatok lassítása, javítása érdekében a konzorcium többlettámogatási kérelmet nyújtott be a projekt folytatása érdekében. A kérelem pozitív elbírálásban részesült, így az eredetileg zárásnak gondolt szakmai munka egyben a folytatást, az újonnan jelentkező munkaerő-piaci igényekre gyorsan reagáló szakmai munkát készítette elő. 

 

A Vas Megyei Foglalkoztatási Paktum projekt 2016–2021-es időszakban megkezdett munkája – a hátrányos helyzetű álláskeresők támogatása – a TOP Plusz program részeként foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési együttműködések formájában a 2022–2028-as tervezési időszakban is folytatódik. Rodler Tamás, a Vas Megyei Kormányhivatal főosztályvezetője a konzorciumi partner képviseletében az eredményekről és a forrásfelhasználásról beszélt, bemutatva a projekt pénzügyi részleteit. Breznovits István, a másik partner, a Nyugat Pannon Terület- és Gazdaságfejlesztési Szolgáltató Nonprofit Kft. képviseletében a munkaerő-piaci szolgáltatások tapasztalatait foglalta össze. 

 

Dr. Balázsy Péter megyei jegyző a paktum szerepéről és lehetőségeiről mondott zárszót. Kiemelte: a projekt a megye munkaerő-piaci védelmére helyezett hangsúlyt, ösztönözte új munkahelyek létrehozását, és az álláskeresés sikerességének javításán keresztül hozzájárult Vas megye népességének megtartásához, az életminőség javításához, a munkaképesség fenntartásához. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!