Megbabonázta a skót duda hangja

2022.02.23. 20:00

Különleges hobbija van a szombathelyi fiatalnak: skót dudán játszik, nem is akárhogy - videó

2017-ben kezdett el gyakorlóhangszeren játszani, de már nyolcévesen kinézte magának a skót dudát Kiss Bálint. Hegedült és gitározott is az évek alatt, de egyik sem fogta meg igazán. 2018 márciusában érkezett meg a mostani hangszere, azóta, ha csak teheti, egy napot se hagy ki. A nappalijukban szólaltatta meg a dudák királyát.

Tóth Kata

Kiss Bálint a hangszerrel: fújni és nyomni is kell egyszerre, a kettőt szinkronba hozni. Tartant – gyapjú kockás szövetnadrágot visel

Forrás: Unger Tamás

Fent egy kemény grenadilfából készült befúvócső, mellette három burdonsíp, alul a dallamsíp és egy zsák: a levegő pótlásáról felfújt tömlő gondoskodik – ezek a nagy hangerejű fúvós hangszer, a skót duda (Great Highland Bagpipe) fő alkatrészei. A világ legismertebb dudafélesége főleg olyan területeken terjedt el, ahol sok skót vagy ír bevándorló él. Magyarország nem ilyen hely – nem is nevelt fel tíznél több skót dudást. 

 

Kiss Bálint Vasban, de még a környező megyékben sem ismer mást, aki mint ő, a hangszer megszállottja lenne. Bálint hatnyolcad ütemű marchot (induló, menet) játszik a nappalijukban, de a repertoárján vannak még kardtáncok – strathspey, reel – és hornpipe – mind skót tánczenék. Ezenkívül hosszabb komolyzenei darabokat is tanul, amelyekben az alapvariációkra épülnek a továbbiak. Szerintünk nemes, megrendítő, szívbe markoló, míg mások szerint fülhasogató hangja van hangszerének. Mintha egy egész zenekar játszana – a dudák királyának 110 decibeles hangereje az orgonáéval vetekszik. 

 

Bálint sokszor szólaltatja meg a házukban, és láthatóan átadja magát a zenének. Négy év alatt a családjának volt ideje hozzáedződni a húszéves, Veszprémben programtervező informatikusnak tanuló fiatal különleges hobbijához. – 2017-ben kezdtem el gyakorlóhangszeren játszani, de már nyolcévesen mondtam édesanyámnak, amikor elmentek Angliába, hogy hozzanak skót dudát. Emlékszem, plüssmedvét hoztak helyette. Később két évig hegedültem, gitároztam is, de egyik sem fogott meg igazán, valami egyedit akartam kipróbálni. A youtube-on találtam valakit, aki angol nyelvű videós útmutatót adott közre dudához – ezek alapján magam kezdtem el tanulni. 

Tizenhét éves voltam, amikor tanárt kerestem, ő rácsodálkozott, meddig jutottam egyedül. A tanárom Skóciában él, és skype-on konzultálunk havonta egy alkalommal. Viszem hozzá a dalaimat, eljátszom őket, ő meg elmondja a véleményét. 2018 márciusában kaptam meg a mostani hangszeremet. A videók alapján nem gondoltam, hogy ilyen hangos lesz, szóval füldugóval játszom – nevet. Skót dudán játszani magányos műfaj, kevesebben tartoznak közösséghez, játszanak zenekarban – az hetente közös gyakorlást igényel, az előbbi meg napi többórányit. 

 

Bálint ha csak teheti, egy napot se hagy ki. Indult már szólóversenyen Ausztriában, 2020-ban Karintiában; tavaly négyszer online versenyen. Szalagavatón és két ballagáson is fellépett már. Kizárólag kotta nélkül játszhatnak, memorizálni kell mindent, meséli. A skót dudálásnak ezeréves múltja, máig élő hagyománya van. Skóciában a 800-as évek után terjedt el. Az ország egyik nemzeti jelképeként tartják számon, pedig nem ez a hazája: a dudát római légiósok vitték oda, Európába pedig keletről érkezett. Kétszáznegyven komolyzenei darab maradt fenn – ezek közül persze van, amit Bálint még nem ismer. 

 

A hozzáértők szerint 1780 óta – addig éltek a MacLeod klán dudásai, a MacCrimmonok több generáción keresztül a klán ősi területén, a híres Skye szigeten – nem születtek minőségi művek – avat be a hangszer történetébe. Bálint most tudásban az amatőr és profi szint között mozog. Az oktatója szerint fejlődik, ő ezt kevésbé hiszi el magáról, de azt mondja, ezzel így vannak a profik és a kezdők is. 

 

– Technikailag lehet egyre magasabb szintre jutni és abban is, hogy a játékos miként hozza ki a zenei frázist a zenéből: nemcsak a hangjegyeket játssza, hanem saját stílust is belevisz. A legnagyobb versenyeket profiknak a Skót-felföld fővárosában, Invernessben és Obanban rendeznek. Jó lenne egyszer Skóciába eljutni és az egyik versenyen aranymedált nyerni, ez a tízéves tervei között szerepel. Lehet, hogy programozó lesz, de azzal is kacérkodik, hogy skót dudálni tanítson másokat. Ehhez Glasgow-ban lehet képesítést szerezni, az is Bálint bakancslistáján van, de majd csak a diplomaszerzés után. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!