Világutazó

2022.02.22. 11:30

Tíz esztendeje hunyt el Etiópiában a vasvári születésű Fábián Tamás, rá emlékeztek

Tízórás előadással emlékeztek a tíz éve Etiópiában elhunyt kutatókra, köztük a vasvári születésű Fábián Tamásra Bonyhádon. Fábián Tamás emlékét Vasváron ásvány- és emlékkiállítás őrzi.

Pogács Mónika

A hagyaték gondozását Gyöngyösi Zsuzsanna, a könyvtár vezetője vállalta

Forrás: Pogács Mónika

2012 januárjában tragédiával végződött a szegedi geográfusok etiópiai tanulmányútja. Afar-földön fegyveresek támadták meg a csapatot. A merényletben Fábián Tamás és dr. Szabad Gábor, a Szegedi Tudományegyetem munkatársai életüket vesztették. Tíz évvel később rájuk emlékeztek a bonyhádi Gruber László kezdeményezésére, aki szintén az etiópiai expedíció tagja volt. 

 

A pedagógusnak azonban a többieknél korábban haza kellett utaznia a táborból. Fábián Tamás emlékét Vasváron egy ásványmúzeum és emlékkiállítás őrzi a városi könyvtárban. – Az állandó kiállítás a Szegedi Tudományegyetem Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszéke tudományos munkatársának, a vasvári születésű geográfusnak, világutazónak, Fábián Tamásnak állít méltó emléket – mondta Gyöngyösi Zsuzsanna könyvtárigazgató. A helyszín nem véletlen, hiszen a kiváló tanár utazásairól rendszeresen tartott a könyvtárban előadásokat.

 

 A világ legkülönbözőbb pontjain gyűjtött kőzetekből, tárgyakból álló hagyatékának gondozását a könyvtár igazgatója vállalta. A kutató ásványgyűjteményének ötszáz darabja mellett a látogatók megismerhetik a Fábián Tamás által bejárt országok helyi nevezetességeit bemutató képeslapgyűjteményét, a távoli vidékek emlékeit idéző népművészeti tárgyait, könyvgyűjteményét, diafelvételeit és egyéb emléktárgyait is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!