Fejlesztés

2022.03.02. 14:00

A szennyvízkezeléshez Őriszentpéteren speciális terv kell

Körmend után Őriszentpéteren találkozott a VasiVíz Zrt. szakmai stábja a város térségében érintett települések polgármestereivel, hogy egy általuk nemrég elkészített tanulmányterv alapján megbeszéljék a csatornázatlan települések szennyvízelvezetésének lehetőségeit.

Markó Petra

Balról V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő: kormányhatározat is született

Forrás: Szendi Péter

 – Azokat a polgármestereket, önkormányzatokat hívtuk egyez tetésre, akiknél még nem oldódott meg ez a probléma; vagy már megoldódott, éppen ezért a településre átvezethető az előbbi települések szennyvize – mutatott rá Krenner Róbert, a cég vezérigazgatója, aki azt is elmondta: az a cél, hogy közösen találják meg az illetékesekkel a műszakilag, gazdaságilag, pályázhatóság és üzemeltetés szempontjából is ideális hosszú távú megoldást. 

 

Az eseményen részt vett V. Németh Zsolt miniszteri biztos, a térség országgyűlési képviselője, aki a kormány rövidebb távú és távlati terveiről beszélt. De mindenekelőtt visszautalt arra, hogy az országnak volt egy vállalása a „2000 lakosegyenérték feletti szenny vízelvezetési agglomerációk csatornázási feladatainak, szennyvízkezelésének” fejlesztésére, amit teljesített. 

 

– Most az ebből kimaradó kistelepülésekre is minél előbb el kell jutni – szögezte le a képviselő, aki szerint erre uniós, vidékfejlesztési és a Magyar falu programban meghirdetett pályázatok kibővítése, átalakítása is alkalmas lehet valamilyen formában. Rámutatott: a kormány részéről az elkötelezettség megvan, előkészítési tanulmány is van már, és egy kormányhatározat is született a feladat megvalósításának kidolgozására. 

 

– Belátható időn belül van realitása annak, hogy ez a program megindul, és Magyarország minden kistelepülésén így vagy úgy megjelenik ez az infrastruktúra is – hangsúlyozta V. Németh Zsolt, majd gondolatait azzal zárta, hogy ebben a körzetben biztosan a következő kormányzati ciklus egyik legfontosabb feladata lehet ennek a tervnek a megvalósítása. 

 

A résztvevők több egyedi lehetőségről is hallhattak, hiszen az Őrségben a szennyvízkezelés rendkívül speciális tervezést igényel: az egymástól távolabb eső, szeres településszerkezet sajátosságait is figyelembe kell venni. Az általános tájékoztató után az érintett tizennyolc település polgármesterei tették fel a fejlesztéssel kapcsolatos kérdéseiket. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!