Az ítélet nem jogerős

2022.03.01. 17:30

Első fokon 6 év fegyházbüntetést kapott az a román férfi, aki Ólmodnál 20 szír férfit csempészett Ausztriába

A Kőszegi Járási Ügyészség bíróság elé állította azt a férfit, aki bűnszervezet tagjaként, két alkalommal is segítséget nyújtott, összesen 20 szír állampolgárnak az államhatár meg nem engedett módon történő átlépéséhez.

Vas Megyei Főügyészség

Forrás: VN-archív

A vád szerint a román férfi egy Ausztriában működő, embercsempészés elkövetése céljából létrejött bűnszervezet tagjaként, mint gépkocsivezető vállalta segítséget nyújt illegális határátlépőknek abban, hogy Magyarországon keresztül Ausztriába jussanak. 

 

A vádlott minden csempészett személy után 150 eurót kapott. Az elkövető a megbízója által meghatározott helyen vette fel a migránsokat, akik korábban, a jogszabályi rendelkezések megszegésével, ismeretlen helyen és ismeretlen embercsempészek segítségével lépték át a magyar határt. A vádlott részére az általa használt gépjárművet is a bűnszervezet biztosította, illetve fedezte a költségeket. 

 

A román embercsempész első alkalommal 2021. december végén, Szeged közelében vette fel azt a 7 szír állampolgárt, akiket személyautóval az osztrák-magyar államhatárhoz szállított. A második alkalommal 2022. január 3-án, Győrnél vett fel 13 szintén szír állampolgárt és őket Ólmod településre vitte. Utasai mindkét alkalommal tiltott módon, a zöldhatáron keresztül mentek tovább Ausztriába.

 

 A terheltet – miután a csempészett személyek Magyarország területét elhagyták – 2022. január 3-án, Ólmod területén a rendőrjárőr ellenőrzés alá vonta, elfogta és előállította. A Kőszegi Járásbíróság – az ügyészi indítvánnyal egyezően – üzletszerűen és bűnszervezet tagjaként elkövetett embercsempészés bűntettében mondta ki bűnösnek a letartóztatásban lévő vádlottat, akit 6 év végrehajtandó fegyházbüntetésre, 1 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélt, valamint 10 évre kiutasított Magyarország területéről, és elkobozta a bűncselekmény elkövetéséhez használt mobiltelefonokat. 

 

Az ítélettel szemben az ügyész a vádlott terhére, hosszabb tartamú szabadságvesztés és pénzbüntetés kiszabása, továbbá az elkövetéshez használt gépjármű elkobzása érdekében jelentett be fellebbezést. 

 

A vádlott védője enyhítésért, valamint az üzletszerűség és a bűnszervezetben történő elkövetés mellőzése miatt fellebbezett - közölte a Vas Megyei Főügyészség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!