Megemlékezés

2022.03.04. 21:00

Főhajtás a békéért is - Gyásznap: Hetvenhét éve bombázták Szombathelyt

Pénteken, a város gyásznapján több helyszínen tartottak megemlékezést, a 77 évvel ezelőtt, a megyeszékhelyt ért bombatámadás áldozatainak emlékére.

Gyöngyössy Péter

Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője is fejet hajtott Kiss Sándor Szent Ferenc könyörög a világbékéért című alkotásánál

Forrás: Unger Tamás

Fotó: © Unger Tamás

Délelőtt a Ferences templom mellett az egykori rendház oldalán található domborműnél, a Berzsenyi téren az egyetem „D” épülete előtt és a Székesegyház északi falán található emléktáblánál volt koszorúzással egybekötött ünnepség. Este mécseseket gyújtottak a nagytemplomnál. Hetvenhét évvel ezelőtt, 1945. március 4-én verőfényes kora tavaszi nap volt Szombathelyen. 

 

– Délelőtt 10 óra után megszólaltak a szirénák. Mindenki igyekezett a puszta életét menteni. Futott a nép gyalog, kerékpáron, autón, szekéren. 11 óra körül szakadt a városra a legborzalmasabb pusztítás. Megjelent egy négymotoros, fehéren fénylő amerikai repülőgép a város felett, utána jött vagy 40 gép. Az mind ledobta a bombáit. Istenítélet volt Szombathelyen.

 

Elpusztult majd az egész város – hangzott el a tegnapi ünnepségsorozaton egy túlélő naplóját idézve. Az angolszász haderő gépei öt hullámban hajtottak végre szőnyegbombázást Szombathelyen. Kétszázhatvan tonna bombát dobtak le a városra. Elpusztult a vasút környéke, találat ért egy elemi iskolát, egy temetőt és a rendőrőrsöt. 

 

Találatot kapott a kultúrmúzeum, az új víztorony és rengeteg lakóépület, a Fő tér környéke is. A bombázás áldozata lett a Székesegyház, a Városháza, a Püspöki Palota és a Megyeháza. Találat érte a Thököly út elejét, a Mátyás király utcát. A Kossuth Lajos utcában egyetlen ép ház sem maradt. Szombathely 4471 akkori lakóházából 3575 sérült meg, ebből 1028 épület súlyosan megrongálódott, 312 ház megsemmisült. A város 303 ártatlan polgára halt meg a bombázásban csak ezen a napon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!