Vasúti fejlesztés

2022.03.26. 07:00

Megújult a vasútvonal - Kőszeg és Szombathely között komfortosan vonatozhatunk - fotók, videó

Tavaly nyáron fogott hozzá a GYSEV Zrt. a Kőszeg–Szombathely vasútvonal utaskomfortot növelő rekonstrukciójához. Mostanra befejeződött a korszerűsítés – pénteken a projektzáró helyszíne volt a vasútállomás.

VN

A projektzárón Kövesdi Szilárd, Básthy Béla, dr. Mosóczi László, Homlok Zsolt, dr. Hende Csaba és Ágh Péter vágta át a szalagot.

Mintegy 3,2 milliárd forintból újult meg a Szombathely–Kőszeg közötti vasúti infrastruktúra. A beruházás a teljes, 17 kilométeres vonalszakaszt érintette. A vasútvonal nyolc megállóhelyén magasperonok épültek modern utastájékoztató eszközökkel, fedett kerékpártárolókkal és korszerű térvilágítással. A kőszegi állomáson új közös peronos autóbuszos-vasúti átszállási lehetőséget biztosítanak az utasoknak – számolt be a részletekről dr. Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára. 

Dr. Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára 
Forrás: Unger Tamás

Mint mondta, Magyarország vasútbarát kormánya a környezetkímélő és energiahatékony közlekedési módot ágazati fejlesztéspolitikája központi elemeként kezeli: 6 ezer milliárd forintot szánnak pálya- és jármű-korszerűsítésekre. Kőszeg és a megyeszékhely vasúti összeköttetésének korszerűsítése a villamosítással folytatódik majd.

 Ágh Péter, Észak-Vas megye országgyűlési képviselője köszönetét fejezte ki a kormánynak és az ITM-nek, hogy segítik az évtizedes törekvéseket, amelyeket az itt élők álomként fogalmaztak meg. Ilyen terv volt a vasútvonal korszerűsítése és majd a villamosítása is. Külön öröm, hogy a nagy projekteket helyi közlekedésfejlesztések is kiegészítik – mondta. 

 

Dr. Hende Csaba, Szombathely és környéke ország gyűlési képviselője úgy fogalmazott: – A mai ünnep épp annyira szombathelyi, mint amennyire kőszegi. Szombathely regionális szerepe szempontjából rendkívül fontos ez a vasúti szárnyvonal. 

 

Básthy Béla, Kőszeg polgármestere paradigmaváltásról beszélt: – Olyan fejlesztések történnek jelentős állami támogatással, amelyek azt a hozzáállást tükrözik, hogy az ország szélén lévő települések az ország vezetői számára nem a végek, nem a periféria és nem a végállomás, hanem csatlakozási pontok, csomópontok, akár hídfőállások a térségükben. 

 

– A beruházást versenyhelyzetben sikerült magyar középvállalatunknak elnyernie, és nyolc hónap alatt teljesítenie – mondta Homlok Zsolt, a kivitelező Homlok Építő Zrt. ügyvezetője.

 

 Végül Kövesdi Szilárd, a GYSEV Zrt. elnök-vezérigazgatója beszélt a projektről, a vasútvonal fejlesztésének lépéseiről és az idén 150 éves GYSEV Zrt. jubileum köré szervezett attrakcióiról. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!