A választás tétje

2022.03.21. 17:30

Rétvári Bence Körmenden: Nem sodródhat bele az ország a háborúba

Közeleg az országgyűlési választás ideje: tizenhárom nap múlva eldől, hogy milyen irányban megy tovább az ország. A legfontosabb nézőpontokra világított rá Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára körmendi fórumán.

MP

Fotó: Cseh Gábor

– Az áprilisi választás tétje hatalmas, amit a szomszédos országban dúló háború megsokszoroz. Már nem az a kérdés, hogy Magyarország előre megy vagy hátra, hanem az, hogy háborúba megy vagy békébe – mondta a politikus, majd rámutatott: mindenkinek az a legfontosabb, hogy a családját biztonságban tudhassa és egyértelmű, hogy ezt a baloldal másodpercek alatt veszélybe sodorná. A járványok, háború, energiaválság idején olyan megfontolt, higgadt és sokat tapasztalt emberekre van szükség az ország vezetésében, mint a jelenlegiek – húzta alá az államtitkár. A választás másik tétje, hogy mindazt, amit az ország elért az elmúlt tizenkét évben, egy rossz választással el lehet veszíteni – úgy is, ha valaki nem megy el szavazni. 


Beszélt Rétvári Bence arról is, hogy az ország 2010-ben romokban hevert a csőd szélén, tizenhárom százalékos volt a munkanélküliség, hét százalékkal csökkent a gazdaság, elvették a 13. havi nyugdíjat, az ország teljesen eladósodott, nemcsak az állam, hanem az önkormányzatok is, és mintegy 1,3 millió háztartást, csaknem 4 millió embert nyomasztott a devizaadósság terhe – sorolta a korábbi baloldali kormányzás mérlegét. – Tizenkét év alatt a baloldal Gyurcsány Ferenctől Gyurcsány Ferencig jutott, semmi változás – fogalmazott, hozzátéve: – Ha kormányra kerülnének, ugyanúgy emelnék az adókat, privatizálnák a kórházakat, utat engednének a multiknak, eltörölnék a minimálbért és még lehetne sorolni. Ha kormányváltás lenne, évente félmillió forinttal több rezsit fizetne a lakosság és a magyar katonáinkat, fegyvereket háborúba küldenék. 


A politikus nyomatékosan hangsúlyozta a kormány álláspontját, miszerint semmilyen olyan lépést nem szabad tenni, ami belekeverné Magyarországot a háborúba. Kiemelte: a háború jelenti a legnagyobb pusztítást egy országra és a parlamentben a képviselők feladata az, hogy a békét fenntartsák. – Ez mindennek az alapja, mert építeni, felújítani béke nélkül nem lehet. Ha nem az az ország álláspontja, hogy nem küld katonát és fegyvert egy háborús övezetbe, akkor hibázik. Semmi olyat nem fogunk meglépni, ami egy picit is növeli az esélyt, hogy az ország belesodródjon a háborúba – nyomatékosított a politikus, aki köszönetet mondott a magyar embereknek azért, hogy az Ukrajnából menekülők érdekében egy emberként mozdult meg az ország. Rámutatott: másképp kezelik, amikor sok ezer kilométerről, tucatnyi országon átsétálnak huszon-harminc éves fiatalok, egyedül, iratok nélkül, mint amikor édesanyák, gyermekeikkel egy szál bőrönddel, az igazolványukkal a puskaropogás elől menekülnek. Délről megvédik a határt az illegális migrációtól, de akik keletről, Ukrajnából érkeznek, azoknak rögtön menedéket nyújt a kormány. 


A járvány kapcsán mérleget vonva a Fidesz–KDNP-kormányzásról kiemelte: a gazdaságvédelmi akcióterv bevált, a nehézségek ellenére nem elvettek a magyar emberektől, hanem támogatásokat nyújtottak, aminek köszönhetően jelentős növekedés tapasztalható. Rámutatott: az ellenzék csak megszorításokban tud gondolkodni. Sem a rezsicsökkentést, sem az otthonteremtési programot, sem az adóvisszatérítést, sem a benzinár-, sem pedig az élelmiszerárstopot nem támogatták ellenzéki oldalon – összegzett Rétvári Bence. 


Majd azzal folytatta: 2010 óta harmadára csökkent a súlyos nélkülözésben, mély szegénységben élők száma, felére a társadalmi kirekesztődés és szegénység kockázatának kitettek aránya, ezzel párhuzamosan jelentősen nőtt a foglalkoztatottság. 


Szólt a gyermekvédelmi népszavazásról is, mondván: nemcsak valóságos háború, hanem egy ideológiai, tudatmérgező háború is zajlik a világban. Ezeknek világos jelzést kell adni: el a kezekkel a gyerekeinktől – mondta Rétvári Bence.
 

Megfontolt, higgadt és tapasztalt emberekre van szükség

Rétvári Bence államtitkár Körmenden
Fotó: Cseh Gábor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!