Fórum

2022.03.08. 14:00

Vasvári kistérségek csatornázása - V. Németh Zsolt a kormány álláspontját ismertette

Húsz alatt van azoknak a településeknek a száma a vasvári kistérségben, ahol még nem valósult meg a szennyvízelvezetéshez szükséges csatornázás. E települések vezetőit hívta egyeztető fórumra a Vas megyében legnagyobb százalékban illetékes szolgáltató, a VASIVÍZ Zrt. A fórumon részt vett V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője, miniszteri biztos, aki a kormány szennyvízkezelési programját ismertette.

Markó Petra

Fórum a csatornázásáról Vasváron. Jobbról V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő

Forrás: Szendi Péter

Fotó: © Szendi Péter

A elmúlt években jelentős előrelépés történt a Vasi-Hegyháton a szennyvízcsatorna-hálózat kiépítése területén, és jelenleg is folyik a kivitelezés például Alsóújlakon egy KEHOP-pályázatnak köszönhetően. Ugyanakkor tizennégy településen, valamint a közigazgatásilag a szombathelyi járáshoz tartozó, a csatornaprojektben ugyancsak részt vevő Rábatöttösön egyelőre hiányzik a megfelelő infrastruktúra. 

 

A vasvári megbeszélésen a falvak polgármesterei először egy teljes megyére kiterjedő tájékoztatót hallhattak a szennyvízgyűjtés és -elvezetés jelenlegi állásáról, majd áttértek arra az átfogó szennyvízelvezetési koncepcióra – a koncepció tervezetére –, amely a ma még fehér foltnak számító területekre is megoldásokat kínál. Az eseményen részt vett V. Németh Zsolt miniszteri biztos, a térség országgyűlési képviselője, aki tájékoztatta a résztvevőket a szennyvízkezelési program kormányzati előkészületeiről. Megtudtuk egyebek mellett, hogy Győrváron egy mintaprojekt fut, mivel a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházásnak minősítette az ottani csatornaberuházást, aminek köszönhetően a település teljes közművesítése megvalósul.

 

 A kormány célul tűzte ki ugyanis a vidéki térségek falvaiban az alapvető szolgáltatások fejlesztését. Az intézkedés célja, hogy a szennyvízkezelés megfelelő megválasztásával a kistelepülések környezetterhelése csökkenjen, ami pedig jelentősen hozzájárul a vidéki életminőség javításához. A kormányzati álláspont szerint a mintaprojektek tapasztalatai alapján lehet a legjobb, leggazdaságosabb műszaki megoldásokat és az üzemeltetési módokat megtalálni és kiválasztani a kistelepülések szélesebb körének. 

 

A legmegfelelőbb megoldások alkalmazására olyan útmutató készülhet, amelyet a döntéshozók, tervezők is alkalmazhatnak a későbbiekben. Most még kérdéses egyébként, hogy Győrvár önálló vízelvezető rendszerrel működik-e majd – amely később tovább fejleszthető –, vagy rögtön a győrvári rendszerre csatlakozik Hegyhátszentpéter. A vasvári egyeztetésen szóba került a kámi szennyvíztisztító telep esetleges kiiktatása – és egy teljesen új hálózat kiépítése is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!