Az április eső is aranyat érhet

2022.04.21. 17:00

A legjobbkor érkezett az eső a növényeknek - Vas megyei gazdálkodó repceföldjein jártunk - fotók

Az elmúlt hetekben érkezett csapadék gyakorlatilag megmentette az őszi vetésű növényeket, a tavaszi vetésnek pedig ideális körülményeket biztosít.

Budai Dávid

Marlovics Norbert repcetáblái eddig is több esőt kaptak

Forrás: Cseh Gábor

Szó szerint életmentő volt az elmúlt hetekben érkezett csapadék, a legutóbbit ráadásul nem is jelezték előre, arról volt szó, hogy lesz vagy 0,5 mm, aztán lett belőle 8 – mondja Marlovics Norbert gazdálkodó, miközben a 11 hektáros repceföldjére tartunk. Neki és mindenkinek, akinek Szombathelytől nyugatra vannak területei, amúgy is szerencséje volt, hiszen itt korábban is voltak Ausztria felől besodródó esők, amelyek ugyan csak alkalomszerűen és kis mennyiségben érkeztek, de éppen a legkritikusabb időszakban, ezért aztán egyöntetű, szépen fejlődött repcéket a megyében jóformán csak itt, meg még talán Sárvár környékén lehet látni. 

Amúgy sincs veszve még semmi, a márciusi nagy aszály csak ott okozott igazi gondot, ahol gyenge a terület, a kavicsés homokfoltokon. A repce szerencsére nagyon akar élni és nagyon tud is kompenzálni, ha az idő kegyes lesz továbbra is, még sokat javul majd az oldalhajtások száma, a magátmérő, de még a beltartalom is. 

A mostani párás, szűrt fényű levegő a lehető legjobb nevelő idő, a vízcseppek még szerda délután is ott ülnek a levéltöveken. Jelenleg Magyarországon egyedül a dél-alföldi régióban vannak csak komoly aszályproblémák, ezért aztán az ország tápanyagellátása biztosított lesz idén is – hangsúlyozza a szakember. 

Miközben a sárgálló repcetábla mellett keressük a művelőút bejáratát, hogy egy kicsit beljebb merészkedhessünk, tegyünk egy rövid kitérőt, és nézzük meg, mit mond a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vasi elnöke az elmúlt időszak esőzéseiről. Dr. Pusztavámi Márton is hasonló véleményen van, mint fiatal kollégája. Az eső kétségkívül az utolsó pillanatban érkezett, igaz ez a csapadékösszeg még mindig elmarad az átlagtól. 

A gabonáknál a szárazság miatt bokrosodási gondok vannak, de azokkal még bármi lehet, akár rekordtermést is adhatnak, a repcével viszont az a nagy gond, hogy a tavaly nyári aszály miatt szinte porba lett vetve, ezért aztán a táblák sok helyen igen ritkásan keltek ki, azon meg már nincs az a tavaszi eső, ami segít. Nagyon sokat jelent azonban a tavaszi vetésű növényeknek, hiszen a nedves talajban első osztályú magágyat lehet készíteni. Az előrejelzések szerint ráadásul érkezik még eső a napokban, ami tovább fokozhatja a gazdák örömét, még ha mi, akik nem a földből élünk, boszszankodunk is miatta. Amitől azonban ők sem túl boldogok, az az átlagosnál némiképp hidegebb időjárás. Igaz a szántóföldi növények ebben a tekintetben sokkal ellenállóbbak, mint például a gyümölcsfák, de éppen a repce némiképp megszenvedte a fagyokat. 

Az történt ugyanis, hogy az eső hatására hirtelen indult meg a növekedés, a hajnalban érkező fagy pedig néhány helyen berepesztette a növény szárát, az így keletkezett seb pedig kiváló táptalaj a gombáknak. Az időben érkező permetszer azonban esélyt sem ad a kórokozóknak, ezért különösebb aggodalomra nincs ok – hangsúlyozza az elnök. 

Hogy hogyan néz ki egy ilyen hosszanti hasadás, azt pedig már Marlovics Norbert mutatja meg, akivel időközben beljebb merészkedtünk a táblába, de mutat egy repce-fénybogarat is, amint éppen szorgalmasan virágpor után kutat. A bogár a virágon már nem okoz kárt, jóformán még segíti is a beporzást, gondot csak akkor okoz, amikor a növény zöld bimbós állapotában áll neki virágpor után kutatni és mivel nem akarja hinni, hogy hiába keresgél, be-bele rág a növénybe, tönkretéve azt. Ennél már nagyobb baj, hogy méhekkel idén a gazda nemigen találkozott, igaz hűvös van még, de azért mutatóba lehetne belőlük néhány. 

Már kifelé tartunk a földről, miközben szó esik az elszabaduló árakról, ami kétélű fegyver, hiszen hiába keresnek majd jól a terményen, a költségeik duplájára nőttek. És szóba kerül a precíziós gazdálkodás is, ami ennél a repcetáblánál különösen aktuális, hiszen itt nemcsak a műtrágyát szórták ki közvetlenül a növény tövéhez, de maga a repcemag is szemenként lett vetve, így aztán műtrágyából és vetőmagból is több száz kilót lehetett megspórolni, ez meg kifejezetten jól jön a mostani bizonytalan időszakban és remélhetőleg az aszály miatt sem kell, hogy többé fájjon a fejük a gazdáknak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!