Vezető hírek

2022.04.11. 14:00

A madártantól a lábszánkózásig - Ünnepi előadás Kőszegen

A Chernel családról rendezett ünnepi előadóülést az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság Kőszegen. A Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpontban megtartott eseményt a Chernel-emlékév részeként szervezték meg.

GYP

Fotó: Unger Tamás

Az igazgatóság más szervezetekkel együttműködve Chernel István halálának századik, édesapja, Chernel Kálmán születésének kétszázadik évfordulója alkalmából számos programot valósít meg az idei esztendőben. Chernel Kálmán kétszázadik születésnapján, április 6-án rendezte meg az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság azt az ünnepi előadóülést, mellyel a Chernel család emléke előtt kívántak tisztelegni. A rendezvényt dr. Markovics Tibor, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója nyitotta meg. Hangsúlyozta, kiemelt fontosságúnak tartják Chernel István szellemi és tárgyi örökségének gondozását. 


Prof. dr. Faragó Sándor, a Soproni Egyetem professzora előadásában sorra vette Cher- nel István életének legfontosabb állomásait: A soproni gimnáziumi évek alatt fordult figyelme a madártan felé. Bár a család jogi pályára szánta, az egyetemi évek után 1889-ben lemondott soproni közigazgatási állásáról, és visszatért Kőszegre, hogy csak a madártannak éljen. A többi között létrehozta a Vasvármegyei Múzeum természetrajzi osztályát. 1899-ben adta ki fő művét: „Magyarország madarai különös tekintettel gazdasági jelentőségökre” – ez volt az első olyan tudományos madártani könyv, amit magyar szerző írt. 


Dr. Balogh Lajos, a Savaria Múzeum Természettudományi Osztályának vezetője Chernel Kálmánról tartott előadást. Megtudtuk, hogy az alapvetően humán műveltségű jogász legfőbb művében, az 1878-ban kiadott Kőszeg szabad királyi város jelene és múltja című könyvében a természetrajzi fejezeteknek is jelentős figyelmet szentelt, sőt, azt saját megfigyeléseivel gazdagította. 
Dr. Vig Károly, a Savaria Múzeum igazgatóhelyettese egy másik nézőpontból beszélt Chernel István tevékenységéről. Megtudtuk azt is, hogy a madárvonulás kutatása ekkoriban kezdődött. Chernel István munkássága új ökológiai szemléletet hozott az ornitológiába megteremtve ezzel a természetvédelem alapjait. 


Dr. Gyurácz József főiskolai tanár Vas megye madárfaunájáról értekezett Chernel István munkásságától kezdődően. Fehér Gyula pedig a sísport, azaz – ahogyan Chernel István nevezte – a lábszánkózás népszerűsítésében kifejtett tevékenységéről beszélt.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!