Hagyományőrzés

2022.04.06. 07:00

A néptánc összeköti őket - A fiataloknak kínálnak bemutatkozási lehetőséget, értékes szakmai időt - fotók

Megkezdődött a kétnapos Ifjúsági Néptáncfesztivál és Retró Folk Találkozó kedden a kőszegi Jurisich Vár Művelődési Központban, Gémesi Zoltán széki, Gerlecz László méhkeréki táncot tanított, este gála volt.

Merklin Tímea

Gémesi Zoltán széki táncot tanított a retró folk találkozó résztvevőinek

Forrás: Unger Tamás

A Nyugat-magyarországi Néptáncszövetség égisze alatt létrejött rendezvény bemutatási lehetőséget kínál azoknak a csoportoknak, amelyekben középiskolás korúak táncolnak. Előzménye, hogy 1990–2001 között 11 alkalommal rendezték meg Kőszegen. Gerlecz László fő szervező elmondta, azért maradt abba, mert már nem volt gazdája a programnak, de most úgy látja a szakma, hogy a 14–20 évesek hiányhelyzetben vannak, mire megérnének felnőtt táncossá, szétszélednek. A maguk korosztályában pedig már érett táncosok, de nem igazán tudnak megmutatkozni, szükséges, hogy ne vesszen el a tevékenységük, és a saját koruknak megfelelő környezetben töltsenek szakmai szempontból értékes időt, ezért most újrakezdik ezeket a programokat. 

 

A széki tánc tanítása azért volt fontos, mert onnan indult a táncházmozgalom, a méhkeréki tánchoz pedig Gerlecz Lászlónak személyes kötődése van: a leghíresebb méhkeréki táncos, Nyisztor György tanítványa volt, aki nagyon megszerettette vele ezt a nehéz, fi gurás technikát. A fesztiválra érkeztek Sopronból, Győrszentivánból, Győr újbarátról, Sárvárról, Kör nyéről, Tatáról is, Szombathelyről az Ungaresca és a Szökős együttesek utánpótláscsoportjai jöttek. Szerda délelőtt tíz produkciót versenyeztetnek meg. Az esti gálán Básthy Béla polgármester köszöntötte a résztvevőket, kifejezve örömét, hogy a kilencvenes éveket meghatározó néptáncrendezvény visszatért Kőszegre. 

 

 

 

Ő maga is táncolt a kőszegi néptáncegyüttessel 1991-ben egy szatmári koreográfi ában, az akkori megnyitókon az édesapja, Básthy Tamás polgármester rendszeresen megszólalt. – Azt az üzenetet hordozza számomra ez a fesztivál, hogy „ne azt nézd, mit kapsz a hazádtól, hanem azt, mit adsz a hazádnak”; ugyanez vonatkozik Európára is: azt adhatjuk, ami egyedi, páratlan és autentikus, a nemzeti örökséget. A legjobb helyre érkezik vissza Kőszegre, az épített örökségbe a szellemi örökség, a népi kultúrának ez a formája – hangsúlyozta a polgármester. – Büszke vagyok, hogy hozzánk a néptánc nem vendégként jön, hiszen a Hajnalcsillag együttes által a mindennapi életünk része. 

 

Öröm, hogy itt van dr. Kondora Bálint, aki maga is táncolt, a néptánc sokunkat összeköt – fogalmazott. A fesztivált dr. Kondora Bálint megyei alelnök nyitotta meg, aki gimnazista korában többször részt vett ezeken a rendezvényeken a sárvári néptáncegyüttessel. Méltatta azokat, akik most felelevenítik ezt a találkozót, hiszen van emléke arról, fi atalként mennyire élvezték a néptáncot, ez volt számukra a szórakozás, és közben egy magasabb célt is szolgáltak: a hagyomány megőrzését. Ma ismét benépesül a lovagterem, már reggel megkezdődnek az együttesek színpadi bemutatói, a fesztivál szakmai értékeléssel zárul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!