A tavalyira hasonlítanak a hajtások

2022.04.25. 14:00

Folytatódott az egyedülálló hagyomány Kőszegen: berajzoltak a Szőlő Jövésnek Könyvébe - fotók

A Szőlő Jövésnek Könyvébe való újabb bejegyzéssel folytatódott vasárnap a bortermelő város egyedülálló hagyománya, amely Szent György napjához kapcsolódik.

Merklin Tímea

Németh János 33 éve rajzolja bele a „nagy könyvbe” a szőlőhajtásokat

Forrás: Ohr Tibor

A hegymesterek reggel korán lemetszik a friss tavaszi szőlőhajtásokat – jövéseket –, és 1740 óta évenként megörökítik azokat ebben a könyvben. Vasárnap zenés történelmi jelmezes menet vonult a város utcáin a Borok házától a Jurisics térre, ahol két puskalövéssel tisztelegtek a hagyományőrzők, majd bemutatták és megáldották a szőlőhajtásokat. Básthy Béla polgármester köszöntötte a résztvevőket, a borászokat és mindazokat, akiknek fontos a múlt. 

Kiemelte, hogy a Szőlő Jövésnek Könyve által Európában is egyre ismertebb a város. A kötet 282 éves hagyomány lenyomata, de annál jóval régebbi lehet, valószínűleg már a 16. században, az ostrom idején is megvolt. A borászok képviseletében Böröcz Tamás, a Kőszeg és Környéke, Vaskeresztes és Környéke Hegyközség elnöke a hajtásokról szólva elmondta: a késői rügyfakadás ellenére egy jó év reményét mutatják, jól kirajzolódik a fajták közti különbség. 

Felidézte a 2021-es időjárást, amely befolyásolta a szőlők életét. Harmadik éve hoztak hajtást a város saját szőlőjéből, egy furmint fajtát, amelynek már egészen szép levélkezdeményei vannak. Idén a kőszegi bor leírását is bejegyezték a könyvbe, és már lehet használni a kőszegi eredetmegjelölést, ez siker. Kampits László, a Kőszegi Borászok Egyesületének vezetője is beszámolót tartott és tisztelgett a Szőlő Jövésnek Könyve előtt. 

Kampits László egyesületi elnök, elől Böröcz Tamás hegyközségi elnök, Petrovits István pincemester, Németh János, a szőlőjövések rajzolója és Básthy Béla polgármester
Forrás: Ohr Tibor

A kulturális műsorral színesített programban borhölgyet avattak: Kamper Natália, a 20. kőszegi borkirálynő immár borbarát hölgyként köszöntötte a részt vevőket, akik ezután a Jurisics-várba vonultak. A Lovagteremben Németh Jánostól, aki 33 éve rajzolja a szőlőjövéseket, megtudtuk, a hajtások berajzolása körülbelül húsz óra munka, tehát itt csak elkezdte, és másnap tudja befejezni. – Ahogy ránéztem most a frissen levágott hajtásokra, mintha ismételnénk a tavalyi eredményeket. 

Megadták a módját az ünneplésnek: szilágysági táncokat láttunk a Hajnalcsillag Néptáncegyüttestől a kőszegi városháza előtti téren
Forrás: Ohr Tibor

Rendkívül precízen kell ezeket ábrázolni azért, hogy az utókor a rajzokból következtetéseket tudjon levonni; a rajzok időjárási, fejlődéstani, kultúrtörténeti, grafikai értéket képviselnek. Ilyen könyv egész Európában nincs még egy – mondta Németh János, majd leült rajzolni, és amíg dolgozott, Pócza Zoltán igazgató felolvasta Szövényi Áron beszámolóját, értékelését a beérkezett 262 tételről. Végül kihirdették a Vas Megyei és Nemzetközi Borverseny eredményeit. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!