Húsvét

2022.04.09. 07:00

Hiány nem várható tojásból, de drágulásra számíthatunk - Vasi zöldségesnél és áruházban is jártunk

Lesz elég tojás a magyar piacon húsvétra. Most átlagosan 55 forintot kérnek darabjáért, de a takarmány- és energiaárak folyamatos emelkedése miatt várhatóan tovább drágul majd a magyar konyha egyik alapélelmiszere.

Cseh-Egyed Bernadett

Képünkön Iván Nikolett mutatja a választékot az egyik szombathelyi zöldségesstandnál.

Forrás: Cseh Gábor

Jó egy héttel húsvét előtt járunk az egyik szombathelyi zöldségesstandnál, ahol hatszáz forintért kínálnak tíz darab tojást. Iván Nikolett azt mondja, az utóbbi napokban érezhetően megnőtt a forgalom, duplaannyi fogy a termékből, mint átlagos napokon. Van, aki harmincat-negyvenet is elvisz egyszerre, mert úgy véli: eláll, az ára pedig csak magasabb lesz. Az egyik nagyáruházban mérettől függően találtunk 57,63 és 85 forintért is tojást, egy másik helyen pedig – az ünnepi ajánlatok között – 480 forintért kínálnak tíz darabot. 

 

Az Agroinform elemzése szerint a tojás átlagára április elején 55 forint. A takarmány-, energia- és munkaerőköltségek megugrása miatt további áremelkedésre lehet számítani, de hiány nem mutatkozik a termékből – tájékoztatta lapunkat Szép Imre, a Magyar Tojóhibridtenyésztők és Tojástermelők Szövetsége elnöke. Bár a háború miatt az import szinte egyik napról a másikra nullára csökkent, a magyar termelés biztosítja a szükséges mennyiséget. A kereslet-kínálat menynyisége éppen húsvét tájékán egyenlítődik ki. Bizonytalan azonban, hogy a szomszédos országban – amely az Európai Unió egyik legnagyobb beszállítója – el tudják-e vetni a tavaszi kukoricát és napraforgót. Ha nem, hiány alakulhat ki, ami szintén rányomja bélyegét az árakra. 

Nyomtatott

A szakember szólt arról is, az elmúlt években volt olyan, amikor öt forint veszteséget hozott egy tojás eladása a termelőnek. A jelenlegi helyzet ideálisnak tűnik: az ár úgy foglalja magában a költségeket, hogy még minimális haszon is marad rajta. Németországban egyébként 110 forintba kerül a tojás darabja. Szép Imre úgy látja, ezt biztosan nem érik majd el a magyar árak, de a további drágulás borítékolható. A tojás ára ugyanis követi a takarmány és az energia árát. 

 

A magyarok 260-265 tojást fogyasztanak évente, ez európai viszonylatban is kiemelkedő, a rangsor első harmadában helyezkedünk el. Szép Imre szerint köszönhető ez annak, hogy egyre többen felismerik: a tojás korszerű, egészséges élelmiszer. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!