Sok-sok esemény lesz

2022.04.22. 11:30

Itt a nagy hétvégi programajánló! - Koncertek, lufibohóc a Herényi virágúton, Tulipánfesztivál Celldömölkön - fotók

Merklin Tímea

Idén is várják a kertészkedés szerelmeseit

Forrás: VN-archív

Koncertek, lufibohóc a virágúton

Április 23–24-én 10-től 18 óráig rendezik meg a 18. Herényi Virágút elnevezésű virág- és dísznövénykertészeti kiállítást és vásárt kulturális programokkal.

Szombaton a Csók István utcai színpadon 12 órakor a Bio ritmus zenekar lép fel, 13 órakor Nagy Betty & Kajli László, 14 órakor a Napsugár Egyesület, 15 órakor a „Vassurányért” Kulturális Egyesület, 16 órakor a Canis Cara, 17 órakor a Toronyi Aranypatak Asszonykórus, 18 órakor a Pyroduett. A Virág-Zene-Gyermek Udvarban 13 órakor Fitjumps-bemutató lesz, 13.30-kor a Corda Quattro Ukulele Band ad koncertet a HANGÁR Teraszon. 14 órától Hangszersimogató, 13-tól 16 óráig óriásbuborék- show és lufihajtogató bohóc szórakoztatja a gyerekeket. 13-tól 16 óráig kézműves-foglalkozások is lesznek: agyagozás, gyöngyfűzés. 14 órakor fellépnek a Szombathelyi Kötélugrók, 14.30-kor a Movement Academy, 15 órakor a Szamóca Színház, 16 órakor a Hangszersimogató. 17 órakor Capito Gitárklub-koncert. A Tulipán utcai színpadon 12 órakor a Vasvári Ifjúsági Fúvószenekar játszik, 13.45- kor a Dózis Rock Band és a Ritmusállomás Dobiskola. 16 órakor Stihl Timbersport. 17.30-tól 20 óráig a Herényi Nótakör énekel, majd a Kánya Duó zárja a napot.

 

Vasárnap a Szent Györgytemplomban 9 órakor kezdődik a mise, 10 órakor köszöntőt mond dr. Nemény András polgármester. Közreműködnek: Szombathely Város Fúvószenekara, a Gothard Jenő Általános Iskola tanulói, a Dr. Pesovár Ernő AMI, a Herényi Nótakör és a Kánya Duó. 15 órakor Koroknai András orgonajátéka hallható. A Csók István utcai színpadon 12 órakor a Kemenesmagasi Citerazenekar és Népdalkör lép fel, 13 órakor az Ördögszekér Akusztik, 14 órakor a Bolondok Aranya, 15.15-kor a Rábahidvégi Hajnalcsillag daloskör és citeracsapat, 15.35-kor a Kabarát Gitárklub, 16.10-kor a Movement Academy, 17 órakor Paris Gitano (gipsy szving). Vasárnap is lesz óriásbuborék-show, lufihajtogató bohóc és hangszersimogató, 15 órakor Okos Kutya trükkbemutató. 15.30- kor a Zseton együttes játszik, 17 órakor a Capito Gitárklub. A Tulipán utcai színpadon 12 órakor Szombathely Város Fúvószenekara lép fel, 13 órakor a Jákfai komédiások. 14 órakor a Vasi Népdalstúdió együtteseit hallhatjuk. 15 órakor kungfubemutató kezdődik. 16 órakor Sipőcz Band és Danics Dóra lép fel. 17.30-kor a Bői Női Kar énekel. 

 

Amikor a tulipánok nyílnak Celldömölkön

A Tulipánfesztivál valamennyi programja a tavaszt köszönti. Népművészeti kirakodóvásár, kiállítás, parasztkomédia, operett-előadás, táncbemutatók, szabadtéri koncertek várják majd az érdeklődőket április 22-én és 23-án 10 órától. A rendezvény pénteken kezdődik a Kemenesalja Művelődési Központ és Könyvtárban, a 17 órai megnyitón köszöntőt mond Fehér László polgármester. Szombaton más programok között 15 órától lesz elérhető a Tulipántos Népi Játékpark és Alkotóműhely kínálata, vasárnap 15 órától: Bárdos Fesztivál. 

 

 

KONCERT

Szombathely. A Végállomás Klubba április 22-én 20.30-kor a Góbé zenekar érkezik, ahova a régi kedvencek mellett elhozzák az Élem, azaz az új lemez összes dalát. Április 23-án 20 órakor a súlyos, zúzós metálzenék szerelmeseit várják a Végállomásba. Több éves kihagyás után érkezik újra a Watch My Dying, először lép itt színpadra a metal-hardcore The Southern Oracle, az estet pedig a mosonmagyaróvári, groove metal-hardcore-rap Beerzebub teszi teljessé.

Az Agora – Művelődési és Sportházban április 22-én 19 órakor Kowalsky meg a Vega ad 20 éves ünnepi koncertet.

 

Az MMIK-ban április 29-én 18 órakor a Regős Népzenei Együttes ad Tér-Zene koncertet. 

 

Szentgotthárd. A Nagyboldogasszony templomban április 23-án 16.30-kor St. Martin koncert. Modern Nosztalgia címmel.

Kőszeg. Kőszeg Város Fúvószenekarának életében április 23., szombat az elmaradt évfordulók napja lesz. 8.30-kor a temetőben emlékeznek elhunyt zenésztársaikra. Fennállásuk 156. (155+1) évfordulója alkalmából 10 órakor ünnepi közgyűléssel, 18 órakor koncerttel készülnek a Jurisics-vár Lovagtermében. Vezényel Szilágyi Miklós karnagy.

 

SZÍNHÁZ

Szombathely. Az MMIK Mesebolt Bábszínház kamaratermében április 24-én 10 órakor Kormos István: Vackor az óvodában című matiné előadás. 

Az MMIK-ban április 23-án 19 órától a Fórum Színház mutatja be Love.hu című romantikus vígjátékát. Nő: Kiss Anna Laura. Férfi: Lengyel Ferenc

Megyei Pajtaszínházi Szemlét tart a Nemzeti Művelődési Intézet az MMIK-ban április 29-én 11 órától.  

 

RENDEZVÉNY

Szombathely. Az Agora Művelődési és Sportházban április 22-én 16 órakor a Digi-Lét kérdések előadás témája: Adatbiztonság és adatvédelem az interneten.

Az Agora Savaria Filmszínházban április 22-én 18 órakor Prof. dr. Bagdy Emőke tart előadást. 

Az Agora Művelődési és Sportházban április 23-án 8–12 óráig Hacuka közösségi vásárt rendeznek. Gardróbürítésből származó, új és használt, de jó állapotú női- és férfiruhák, kiegészítők, gyerekruhák, játékok és egyéb hasznos holmikat lehet hozni.

A Szombathelyi Jégcsarnokban április 23-án 19 órától 22 óráig jégdiszkó lesz DJ Benkővel.

Az Agora Művelődési és Sportház előtti téren április 23-án a 11 órakor kezdődő Tér–Zene programban a Savaria Worship Band ad egyházzenei koncertet.

Az Agora Savaria Filmszínházban április 24-én 15 órakor Test – Lélek – Szellem címmel Prof. dr. Papp Lajos tart előadást.

Az Agora Savaria Filmszínház nagytermében április 25-én 17 órakor „Az égbolt nem a határ” csillagászati és űrtudományi szabadegyetemen Mészáros Szabolcs beszél a Mars-kutatásról.

Az ELTE SEK C épület nagyelőadóban (Károlyi Gáspár tér 4.) április 26-án 18 órakor Pusztai – Eredics Alexandra: California, The Golden State című előadását hallhatjuk.

Az Agora – Művelődési és Sportházban április 27-én 10–17 óráig Vas Népe állásbörze.

A Mathias Corvinus Collegium Alapítvány pedagógus szakmai napot tart általános és középiskolás pedagógusoknak és intézményvezetőknek a szombathelyi MCC képzési központban (Petőfi Sándor u. 6. II. emelet) április 27-én, szerdán 10-től 14 óráig „A jóból egy jó nagy kanállal - Az ifjúság stratégiái az élménykereséstől a önérvényesítésig” címmel. Előadó: Székely Levente, az Ifjúságkutató Intézet igazgatója. A szakmai workshop a magyarországi fiatalok továbbtanulását, illetve a karriertervezését helyezi fókuszba, és átfogó képet rajzol a fiatalok élethelyzetéről, jövőterveiről. A workshop információmegosztásra és interaktív csoportmunkára épül, ahol a résztvevők új perspektívából ismerkedhetnek a magyarországi fiatalokkal.

Kőszeg. A Kőszegi Polgári Kaszinó a Szőlő Jövésnek Könyve rendezvénysorozat részeként a Szőlő Jövésnek rajzolója címmel pódiumbeszélgetést szervez április 22., pénteken 18 órakor Németh János képzőművész tanárral, aki több mint 30 éve a Szőlő Jövésnek Könyve bejegyzője. Helyszín: Kőszegi Chernel Kálmán Könyvtár (Várkör 35.)

Hajtás a szőlőhajtásokhoz – Veloregio kerékpártúra indul április 23-án, szombaton 8.30-kor a kőszegi Fő térről. A határon átnyúló kerékpártúra a Szőlő jövés ünnepéhez és a 25 éves natúrparki jubileumhoz kapcsolódik. A résztvevők két időpontban (8.30 és 11 órakor) két útvonalon indulnak, a túra közepén az Alasz Panoráma Kóstolónál találkoznak, és együtt folytatják útjukat. A 11 órai indulásra családokat is várnak.

 

Az Irottkő Hotel bárban április 25-én 18 órakor Tudomány a kocsmában – A gyűlöletről történész szemmel tart előadást Pók Attila történész.

Répcelak. A Művelődési Ház és Könyvtár színháztermében április 23-án 18 órakor az Ümmögő Néptáncegyüttes rendez pártolói estet. Vissza a gyökerekhez címmel bemutatásra kerül az új Vasi megyei koreográfia, Legényesek, Galgamenti táncok. Zenekar: Vas megyei Borha banda.

 

KIÁLLÍTÁS

Szombathely. A Savaria Múzeum nyitva: kedd–vasárnap 10–18 óráig. SISI – királyné feketén-fehéren címmel, a Magyar Nemzeti Múzeum és a Móra Ferenc Múzeum nagysikerű szegedi kiállítása után most a Savaria Múzeum vállalkozik arra, hogy Sisi alakját közelebb hozza a látogatókhoz és tovább árnyalja a történelmi tanulmányok és a popkultúra nyomán megismert képet. A kiállítás eredeti műtárgyak és a halála napján viselt ruhaderék hiteles másolata segítségével igyekszik Sisi eseménydús életének és öntörvényű személyiségének változatos jellemzőit bemutatni. A tárlat újraalkotásakor a Vas megyei múzeumok gazdag anyagából is válogathattak a kurátorok. 

A Járdányi Paulovics István Romkertben április 23-án 15.30-kor Borostyánkő út és vámállomás: úton járók és vámszedők Savariában címmel lesz ingyenes tárlatvezetés. A Járdányi Paulovics István Romkertet a pompás IV. századi mozaikok mellett elsősorban a Borostyánkő út itt feltárt szakasza tette messze földön híressé. Ahogy azt az ásatáskor előkerült vámbélyegző tanúsítja, a villa alakú, kikövezett útelágazásnál a római időkben vámház is állott. A tematikus vezetés során megismerkedhetünk e kiemelkedő jelentőségű kereskedelmi- és hadiút történetével, nevének eredetével és szerepével Savaria létrejöttében, valamint megtudhatjuk, hogyan közlekedtek a rómaiak. Megismerkedhetünk továbbá az itt megtalált nevezetes vámbélyegzővel, annak hajdani tulajdonosával, és rövid bepillantást nyerhetünk a római vámrendszer rejtelmeibe is. A sétát vezeti: Simon Gábor tárlatvezető.

A Smidt Múzeumban április 23-án 14 órakor Szombathely településfejlődése a római kortól címmel tart ingyenes tárlatvezetést Kiss Gábor régész. A Magyar Várostörténeti Atlasz sorozat szombathelyi kötetének előkészítő munkálatai kapcsán a Kr. u. 50 körül alapított város térbeli fejlődését, időbeli változásait szemléltető térképvázlatok készültek. Ezeket végigtekintve nyomon kísérhetjük a római colonia fokozatos kiépülését, majd összeszűkülését, romjain a középkori település létrejöttét, a szabadalmas püspöki mezőváros megszületését, amely felcseperedve a 19. század végére a modern városok sorába lépett. 

A Szombathelyi Képtár keddtől vasárnapig 10–17 óráig várja az érdeklődőket. 

Felsőcsatár, Vashegy. A Vasfüggöny Múzeum naponta 10–19 óráig várja az érdeklődőket. Szombatonként és vasárnaponként 11 és 15 órakor, tárlatvezetés az alapító-tulajdonos vezetésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!