Hatféle foglalkozás indult

2022.04.06. 17:30

Mézeskalácsos varázslat - Őriszentpéteren állítottak ki az NMI Szakkör című programjának keretében

A Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) A Szakkör című programja rendkívül népszerű, országosan hatféle foglalkozás – csipkeverő, nemezelő, hímző, kosárfonó, gyöngyfűző és mézeskalács készítő – indult eddig. Őriszentpéteren a helyi mézeskalácsosok állították ki munkáikat, bemutatva, mit tanultak az elmúlt négy hónapban.

Tóth Judit

Az őriszentpéteri kiállítás április 14-ig látogatható

Forrás: Szendi Péter

Az őriszentpéteri mézeskalácskészítő szakkör tagjai a Szikszay Edit Művelődési Házban rendezték be hangulatos kiállításukat. Breszkócs Csilla, a házigazda intézmény vezetője köszöntötte a megjelenteket, majd Török Károlyné Miszori Marianna, az NMI Vas Megyei Igazgatósága módszertani referense nyitotta meg a tárlatot. A történeti áttekintés és a személyes emlékek idézése után elhangzott, hogy A Szakkör című projekt országosan nagyon sikeres, az NMI a Népművészeti Egyesületek Szövetségével karöltve koordinálja a programot. 

 

Fő cél a közösségteremtés és a régi mesterségek visszatanítása. Eddig hatféle foglalkozást indítottak, de ezt bővíteni kívánják, idővel 32-féle szakkörre lesz majd lehetőség. Országosan 1217 szakkört szerveztek meg, összesen 7460 résztvevővel. 

 

– Vas megyében 121 szakkört sikerült elindítani, ebből 48 közösség választotta a mézeskalács-készítést. A térségben hat településen, Felsőjánosfán, Ispánkon, Kisrákoson, Szattán, Bajánsenyén és Őriszentpéteren vágtak bele ebbe a csodálatos tevékenységbe – mondta a kiállítás megnyitóján a módszertani szakember. Az NMI nem csak meghirdette a foglalkozásokat, segítséget is nyújtott az induláshoz. A mézeskalács-készítő szakkör tagjainak a sütés hozzávalóin túl kiszúróformákat, nyújtódeszkákat, nyújtófákat és kötényeket adott a szakmai szervezet. 

 

A mézeskalács-készítő szakkör tagjai vendégeket is fogadtak a kiállításmegnyitón, a Zala megyei Kerkakutasról jöttek el az ottani szakkör tagjai egy kis tapasztalatcserére. Őriszentpéteren a mézeskalács-készítő szakkör mellett hímzőfoglalkozás indult, erre javarészt idősebbek jelentkeztek. A Mézesbábos varázslat Őriszentpéteren című kiállítás április 14-ig látogatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!