Ferenc pápa üdvözlete

2022.04.19. 07:00

Nem rang, hanem szolgálat - Húsvéthétfőn iktatták be Fekete Szabolcs Benedek segédpüspököt - fotók

Húsvéthétfő délutánján iktatták be püspöki rangjába Fekete Szabolcs Benedeket, aki ettől fogva dr. Székely János megyés püspök segédpüspökeként teljesít szolgálatot.

Polgár Patrícia

Fekete Szabolcs Benedek beiktatása

 Őszentsége Ferenc pápa március 11-én nevezte ki Fekete Szabolcs Benedek atyát, a Szombathelyi Egyházmegye irodaigazgatóját, a Szombathely-szőlősi Jézus Szíve Plébánia plébánosát basti-i címzetes püspökké és a Szombathelyi Egyházmegye segédpüspökévé. Szabolcs atya püspöki beiktatásának a szombathelyi székesegyház adott helyet.

A szertartás kezdetén, a bevonulást követően dr. Székely János megyés püspök köszöntötte a megjelenteket: „Örömünnep, hogy a Szentatya Fekete Szabolcs Benedek személyében segédpüspökkel ajándékozta meg egyházmegyénket.” Köszönetet mondott Szabolcs atyáért az Úrnak, majd megosztotta vele jókívánságait. Mivel püspökszentelés nem végezhető el pápai rendelkezés nélkül, a Szentatya magyarországi képviselője felolvasta a kinevezésről szóló dokumentumot. Ferenc pápa üdvözletét és apostoli áldását küldte az atyának, aki ezzel megkapta a püspöki ranggal járó minden kiváltságot és kötelezettséget.

 

A püspöki beiktatás ünnepi szertartásán Erdő Péter bíboros prédikált. Beszédében szólt Fekete Szabolcs Benedekhez. Kiemelte, hogy az atya a lelkipásztori élet számos területén megmutatta: Krisztust követve szeretné vezetni a rábízottakat. Ezután Krisztus kegyelmét kérte Szabolcs atyára és az egész egyházra. A szentelendő segédpüspök a szentelő püspökök előtt szolgálatához kapcsolódó ígéreteket tett. Ezek után az egyházi elöljárók elimádkozták a Mindenszentek litániáját, ami alatt Szabolcs atya az oltár lépcsője előtt arccal földre borulva imádkozott, majd a felső lépcsőre térdelt, ahol a bíboros atya és minden jelen lévő püspök kezét a fejére tette, és elmondta a felszentelő imádságot.

 Imádságában a bíboros Istentől kérte, adja meg a jelöltnek a püspöki hatalmat. Az imádság alatt nyitott evangéliumos könyvet helyeztek a szentelendő fölé – ez egyrészt azt szimbolizálja, hogy a püspök szolgálatáért Istennek tartozik számadással, másrészt azt a védelmet és támogatást, amelyet Isten nyújt a püspöki szolgálatot teljesítőnek. Majd Erdő Péter megkente az új püspök fejét a szent krizmával, és átadta számára a püspöki jelvényeket: az evangéliumos könyvet, püspöki gyűrűt, pásztorbotot, püspöksüveget.

 Ezután Szabolcs atya az oltárnál fogadta a püspökök köszöntését, és maga is békeköszöntést váltott a jelen lévő püspökökkel. A szokásos rend szerint folytatódó szentmisén az áldozás után Fekete Szabolcs Benedek előbb a Szent Márton-oltárnál, aztán a Brenner-oltárnál mondott imát, majd a templom közepén végighaladva áldást osztott. A szertartás végeztével a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia nevében dr. Veres András elnök, az egyházmegye papjai nevében pedig Brenner József atya köszöntötte az új püspököt. Veres András elmondta: Szabolcs atya személyében kiváló lelkipásztort ismerhettek meg a hívek, aki hegyaljai szívóssággal, mély hittel és a Szűzanya iránti mélységes tisztelettel végzi papi szolgálatát. Paptársát a püspöki konferencia támogatásáról biztosította.

 – Szabolcs atyát harmadszor hívta az Isten – először megkeresztelésekor, másodjára pappá szentelésekor, harmadjára pedig most. Ezúttal püspöki tisztet kapott, ami nem könnyű – mondta Brenner József. Szabolcs atya beszédében kiemelte: a püspöki rend nem rangot jelent, hanem szolgálatot. A Jóisten, amikor kiválasztotta, ezt a főpásztori lelkületet kérte tőle. Ígéretet tett dr. Székely János megyés püspöknek arra, hogy segédpüspökeként igyekszik valóban segíteni őt. A szentelési szentmise a befejező áldással ért véget. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!