Szőlő jövésnek könyve hagyománya

2022.04.22. 07:00

Öt országból 257 minta érkezett a kőszegi borversenyre

A Szent György-napi Szőlő jövésnek könyve hagyománya előtt tisztelgő ünnepségsorozat első elemeként csütörtökön elkezdődött a Vas megyei és nemzetközi borverseny a Jurisics-várban.

Tóth Kata

Böröcz Tamás, Pócza Zoltán, Szövényi Áron, Básthy Béla, Kamper Natália, Kállay Miklós és Tóth Adrienn, a Kőszegi Borbarát Hölgyek Egyesületének elnöke a lovagteremben

Forrás: Ohr Tibor

A Vas megyei borversenyre 108, a nemzetközire 149 tétel érkezett – a kettőre összesen 257 mintát neveztek az idén a borászok. A tételek elbírálásához 35 elismert szakember gyűlt össze, a Jurisics-vár lovagtermében elsőként Básthy Béla köszöntötte őket – két év után újra személyesen. A polgármester utalt rá: nem telt munka nélkül a maguk mögött hagyott időszak. 

 

Megalakult a Kőszegi Borászok Egyesülete. Pályázati támogatással kiadvány készül a Szőlő jövésnek könyve ünnepkörről. A lényeg azonban, mint mondta, mindig a bor, ami a pohárba kerül. Böröcz Tamás, a Kőszeg és Környéke, Vaskeresztes és Környéke Hegyközség elnöke nagyszerű eredményükről számolt be: az Agrárminisztérium a Hungarian Wine Summit 2022 rendezvényen március 23-án oklevelet adott át a kőszegi borászok részére a kőszegi eredetmegjelölés nemzeti oltalom alá helyezésének alkalmából. 

 

A Soproni borvidéken belül először a kőszegi borászok döntöttek egy új, szigorúbb szabályzat elkészítése mellett, amely a minőségi borkészítés záloga, egyben a kőszegi bor egyediségének leirata. Böröcz Tamás után Kamper Natália borkirálynő üdvözölte a lovagteremben egybegyűlteket. A hét bizottságban a nedűk megjelenését, illatát, zamatát és az összbenyomást is értékelő 100 pontos modell szerint dolgozó bírálók között magyar és olasz szakemberek is kóstoltak. 

 

Külön köszöntötte Pócza Zoltán várigazgató Koczor Kálmánt, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége elnök-nagymesterét, a Magyar Bor Akadémia részéről Kállay Miklós tiszteletbeli elnököt és Taschner Kurt elnökségi tagot. A verseny szakmai vezetője Szövényi Áron borász, a nemzetközi referens Szövényi Viktória – mindketten Szövényi István egykori múzeumigazgató, Kőszeg díszpolgára unokái. A rendezvény részvételükkel is továbbviszi a 2010-ben elhunyt Szövényi Ernő örökségét – a Kőszeg Városért díjjal kitüntetett, elhivatott borász teremtette meg a városban a minőségi versenyeket.

 

 Szövényi Áron azt kérte a bíráktól, hogy a kóstolás és a bírálat után közöljék az észrevételeiket, ami visszajelzést ad a termelőknek, segíti fejlődésüket. Arra is felhívta a figyelmet, hogy bár sokaknak a vörösbor jut először eszébe erről a vidékről, a rozék és a fehérborok vannak túlsúlyban a nevezett tételek között.

 

 A szervezők az idén is hívtak gasztronómiai zsűrit – egyre nagyobb szerepet kap ugyanis a helyi gasztronómiában a bor. A zsűri tagjai a kereskedelmi forgalomban kapható, alapvetően Vas megyei borok közül válogatnak díjazásra, és javaslatokat tesznek egy borvacsora menüjére. Arról, hogy a kóstolás menete zavartalan legyen, ezúttal is a Kőszegi Borbarát Hölgyek gondoskodtak. A borbírálat során mindenki önállóan, a bizottság elnökének felügyelete alatt dolgozott. 

 

Az egyikük, Bodor Nóra a Mátrai borvidékről érkezett, a Nyilas-birtokról. A Vas megyei borversenyen először vett részt, országos és nemzetközi borversenyeken azonban többször bírált már. Ugyan még nem volt meg a termékleírás, de a kőszegi borról, a kékfrankosról és a blauburgerről mint kiemelt fajtákról már az egyetemen tanult. – Mindamellett tudvalévő – mondta –, hogy a fehérborok is szépen helytállnak a környéken. A versenyek eredményét vasárnap 11 órakor hirdetik ki a Jurisics-várban. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!