Hagyomány

2022.04.18. 19:23

Sok vízzel és kevés kölnivel locsolkodtak Vas megyeszerte - fotók

Megyeszerte ünnepi rendezvényekkel várták a közönséget húsvéthétfőn is: a hagyományhoz hűen a fő program a locsolás volt.

VN

Friss víz garantálja a frissességet, fiatalságot Nádasdon

Forrás: Szendi Péter

 Vaskeresztesen húsvét hétfőjének reggelén a gyermekek kezdték meg a locsolkodást. A falu legkisebbjei két nyelven, németül és magyarul adtak elő húsvéti dalokat, mondókákat, majd a fiúcskák csokitojásért cserébe meglocsolták a kislányokat. Parfümmel, ahogyan a legtöbben tették a Vaskeresztesi Német Nemzetiségi Tánccsoport tagjai közül is. 

 

A reggeli lélekmelengetőt követően mindenki kivonult a tűzoltószerház melletti Bálványpréshez, ahol a sváb nemzeti viseletbe öltözött fiatal hölgyek sorát ki kölnivel, ki pedig egy vödör vízzel locsolta meg – így bizonyosan nem fognak elhervadni. Hétfőn kora reggel szekérrel indultak locsolni a nádasdi férfiak, akik között ott volt Karvalits Zoltán polgármester is. Mindenki autentikus ruhát viselt, sőt a locsolás is hagyományos volt: kannával és hideg vízzel felszerelkezve érkeztek a lányokhoz, asszonyokhoz a locsolók. 

 

A nádasdiak a dél előtti szentmise után felidéztek egy másik régi szokást is. Tojásdobást tartottak a templomkertben, vagyis öt tyúklépés távolságból céloztak a festett tojásokra három pénzérmével. A kezdődobást Takács László plébános végezte el. A verseny döntőjébe négyen jutottak, végül idén Nagy Szabolcs bizonyult a legjobb dobónak. 

 

Szombathelyen a Vasi Skanzenben várták változatos programokkal hétfőn a húsvétolókat. Tíz órára tojáskeresést hirdettek meg. A skanzen bejáratán beszaladva a kicsi és kicsit nagyobb gyerekek lelkesen vetették bele magukat a tojáskeresésbe – segítség nem volt, a múzeumfaluban maguknak kellett felfedezniük, vajon a húsvéti nyúl merre potyogtatta el az ajándékokat. 

 

A szemfülesebbeknek negyedóra is elég volt arra, hogy mindent felkapkodjanak – azokat, akik nem jártak sikerrel a keresésben, a húsvéti nyuszi segítői ajándékozták meg csokoládényúllal, -tojással, francia drazséval. A skanzen vendégei között az a pletyka járta: a házak között lehetett találni a legtöbb édességet. A keresés után sokakat marasztalt a kis bárányokkal telt karám és a vurstli, ahol ugrálóvár, kisvonat, vattacukor, kakasnyalóka várta a gyermekeket.

 

 

 Két órától tojásdíszítő technikákat tanulhattak a látogatók a népi iparművészektől. A gyerekek kipróbálhatták magukat kézművességben és ügyességi játékokban, de volt nyuszisimogató és pónilovaglás is. Gryllus Vilmos koncertjét követően megtartották a locsolóversmondó versenyt, és feldíszítették a skanzen tojásfáját is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!