A közművelődést potenciálnak tekintik

2022.04.28. 11:30

Szakmai napot tartott a Nemzeti Művelődési Intézet vasi igazgatósága

Könyvbemutatóval egybekötött szakmai napot tartott a Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatósága szerdán az Agora Savaria Moziban.

Merklin Tímea

Éles Krisztina vasi igazgató, Németh János kultúrakutató, Závogyán Magdolna, az NMI ügyvezetője

Forrás: Cseh Gábor

 A változások vonzásában II. kötetet a szerzőpáros Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezetője és Dr. Németh János István kultúrakutató mutatták be, a beszélgetést Éles Krisztina, az NMI vasi igazgatója vezette. E „Közösségben a közösségért” címmel rendezett szakmai nap célja volt, hogy a kisebb-nagyobb településekről érkezett Vas megyei kollégák rendszerben láthassák a szakma működését, vagyis ismerjék azt a családot, az értékrendet, amelyhez tartoznak. Filmet vetítettek az NMI lakitelki székházáról, amelyet Fekete Péter államtitkár úgy kommentált: „ez egy kulturális templom”. Závogyán Magdolna ügyvezető az utóbbi évek átalakulásairól szólva arról beszélt, hogy szükség volt arra, hogy a feladatfinanszírozás gondolata általánossá váljon a közművelődésben, nem csak ott, ahol uniós források vannak. Amint mondta, muszáj önállóan cselekedni, muszáj, hogy a szakma „kitalálja magát”, különben nem állt volna mellé a kormányzat. Ma már olyan tényezőnek és potenciálnak tekintik, amely figyelmet érdemel, és ez nem lényegtelen a hazai források elosztásánál. 

Onnan kellett kezdeni, hogy minden településen legyen egy szakember és legyen közösségi színtér – idézte fel Závogyán Magdolna, az NMI ügyvezetője. - Legyen egy elképzelés, ami mellé szövetségeseket lehet találni. Fontos az a szemlélet a közművelődésben, amely nem vár semmire, senkire, hanem helyben megalkotja a programját, és annyiszor írja újra, ahányszor kell. 

Dr. Németh János István kultúrakutató A változások vonzásában című kötetről szólva megfogalmazta, hogy három dimenziót láttat. Van benne egy intézettel és jogalkotással kapcsolatos historikus rész, egy közösségi művelődés korszakával kapcsolatos művelődéstörténeti dimenzió, és egy olyan rész, amely az országos és a megyei igazgatóságok viszonyából adódó, gazdag, mindennapi munka összesítését adja. 

A közös értékrend a bizalmi tőke aranytartaléka - emelte ki Németh János. – Az elmúlt évek azt mutatták meg, hogy ennek intézményesülnie kell, mert hiába próbálunk helyenként az igazi közösségekre fókuszálni, ha nincs meg hozzá az infrastruktúra, a szakembergárda, a felsőoktatás, akkor nem áll össze az egész. Nem lehet kívülről közösséget szervezni, és a közösségek működéséről érdemben gondolkodni – hangsúlyozta Závogyán Magdolna, aki a saját pályájának példáját hozta: vidékről, „tisztes szegénységből” származik, akinek Budapestre kerülve első dolga volt, hogy az irodája koszos villanykapcsolóját sajátkezűleg lemosta, és megtisztította az ablakokat. Ma állami vezetőként (helyettes államtitkár) is heti két szakkört tart: szerdán nemezelést, szombaton kosárfonást. Fontosnak látja, hogy a közművelődési szakemberek írják meg saját tevékenységük krónikáját, mert ha nincs helyi újság, ami a közös emlékezet lenne, akkor egyszer majd a levéltárosok fogják megírni a település történetét a maguk szempontjából. Fontos a leleményesség, amit mi magunk csinálunk. Ahol a semmiből gyönyörűséget teremtenek, oda kell pénzt adni – mondta az ügyvezető a támogatási szemléletről, hozzátéve, hogy sikernek tekintik azt is, hogy mára sikerült generációváltás a szakmában, sok a fiatal. 

A nap további részében Horváth Zoltán az Agora Szombathelyi Kulturális Központ igazgatója bemutatta az intézmény működését, Dr. Koós Ildikó, az ELTE PPK Pedagógiai és Pszichológiai Intézet megbízott intézetigazgatója előadást tartott a Közösségszervező szak jelentőségéről. Bemutatták munkájukat a kistelepülési szakemberek, akikből megalakult a Vas Megyei Közművelődési Szakemberek Baráti Köre. Ez bővülni fog, mert az NMI munkatársai megkeresik mindazokat, akik erre a napra nem tudtak eljönni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!