Vasi kötődés

2022.04.22. 16:08

Szombathely védőszentjét ábrázoló plakettet adományozott Ferenc pápa Orbán Viktornak - fotó

vaol.hu

Forrás: Facebook/Ágh Péter

Ahogy arról lapunk is beszámolt, csütörtökön a Vatikánban fogadta Ferenc pápa Orbán Viktort, Magyarország miniszterelnökét. A kormányfő - akinek a választások utáni első hivatalos útja Rómába vezetett - hozzátette: "nagy magyar tradíciót folytatott" azzal, hogy választási győzelmüket követően a Szentatya meghívását fogadta el elsőként.

Ágh Péter, Észak-Vas megye országgyűlési képviselője közösségi oldalán tett bejegyzésében hívta fel a figyelmet, hogy egy apró vasi vonatkozása is volt a találkozásnak, ugyanis Ferenc pápa egy Szent Mártont, Szombathely védőszentjét ábrázoló plakettet adományozott Orbán Viktornak. 

- Nekünk, vasiaknak lokálpatrióta büszkeség volt látni, hogy a Szentatya egy Savariában született Szent Mártont ábrázoló plakettet adományozott tegnapi vatikáni látogatásán a miniszterelnöknek. Ezzel kívánt rámutatni arra a segítségre amit Hazánk az ukrajnai menekülteknek ad. Ferenc pápa – ajándékai átadásakor – külön magyarázattal szolgált, amikor jobbját rátette egy tányér nagyságú kerek bronzplakettre: „Ezt a domborművet én magam választottam Önnek a Vatikán műhelyéből. Szent Mártont ábrázolja, aki egyébként magyar ember. Jó, tudom, Pannónia római provincia volt, de mégis, ti Szent Márton népe vagytok. Ez a kettévágott és a szegény vállára terített köntös pedig – és mutatta is a kezével – az a szolgálat, amelyet értük tesztek. Az a szegény pedig azt a félmillió menekültet jelenti, akiket most befogadtatok.” - áll a bejegyzésében. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!