Kisállattemető

2022.04.23. 20:00

Tisztelet és kegyelet - Sokan a temetés után jönnek el kiskedvencük sírjához Szombathelyre

A magyarországi két kisállattemetőből az egyik Szombathely mellett, 1996 óta üzemel. Egy alsónémedi kirándulás után döntött úgy Rétfalvi Zoltán édesapja, hogy létrehoz egy kegyeleti helyet.

Rétfalvi Zoltánnak még az édesapja hozta létre az állatkegyeleti parkot

Forrás: Cseh Gábor

A kisállattemetőben elhelyezett négylábú családtagok száma most már ezer felett van, mivel nagyon régóta működnek, már sokan tudnak róluk. Ha eutanáziára van szükség egy kiskedvencnél, akkor a kórházba, ha az otthonukban történik a haláleset, akkor oda mennek el értük. Elszállítják a kisállatot, és 24 órán belül megtörténik a temetés. Csaknem két éve, az országban egyedülállóan már kisállathamvasztással is foglalkoznak Zoltánék. Miután minden engedélyt beszereztek, ezt a fajta szertartást is vállalják. 

 

A gazdák ilyenkor hermetikusan lezárt, tappancsokkal díszített kis urnában vihetik haza szeretteik hamvait. Mostanában egyre többen választják ezt a fajta temetési módot, míg mások ragaszkodnak a hagyományos temetéshez. – Mi nem készítünk elő sírhelyet, ez nem lenne jó se a szemnek, se a léleknek, amikor egy gazdi éppen gyászol. Előfordul, hogy a gazda szeretne itt lenni a szertartáson, de van, aki csak a már kész sírhelyet látogatja meg. Tiszteletben tarjuk a kívánságokat, és mindig kegyelettel foglalkozunk a négylábú családtagokkal. A protokoll ilyenkor az, hogy én elvégzem a megfelelő teendőket, feldíszítem a sírt, felírom a nevet a fejfára, mécsest gyújtok. Ezt lefotózom és e-mailben elküldöm a gazdiknak, sokan ezután jönnek el látogatni. Mindenszentekkor nálunk is van megemlékezés. 

 

– Van egy negyven-ötven emberből álló állandó gazdatársaság, akik kijárnak a temetőbe, sokszor a saját kedvencük sírja mellett lévőt is gondozzák. A kedvenceik sírját folyamatosan látogató emberek számomra különlegesek. Ezt azért is mondom, mert egy, a cicája sírját látogató hölgy lett a feleségem. Egyformán szeretjük és tiszteljük az állatokat, ez közel hozott minket. Most együtt segítjük át a gyász időszakán a hozzánk forduló gazdikat – zárta szavait Rétfalvi Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!