Befejeződött a restaurálás

2022.04.01. 07:00

Új fényben a templom - Hamarosan ismét kinyit Ják szimbolikus épülete

Hamarosan újra megnyit a település szimbolikus épülete. A jáki templombelső restaurálása a végéhez közeleg, már csak a monumentális nyugati kapu felújítását kell elvégezni.

Tóth Judit

Középen V. Németh Zsolt a jáki templomban

Forrás: Szendi Péter

Fotó: © Szendi Péter

Komoly munkát végeztek a szakemberek 2020 augusztusától a jáki templomban, amely a magyarországi román stílusú építészet szimbolikus alkotása. Tóth Ernő, Ják polgármestere a templombejárás során elmondta: a híveknek sokáig kellett nélkülözniük a templomot, az elmúlt másfél évben több helyszínen volt mise, így már alig várják, hogy viszszatérhessenek. Mint mondta, most még nincsenek padok és bútorok, ez áll a legközelebb az eredeti, 13. századi állapothoz, amikor a templom épült. Sarkadi Márton, a projekt építészeti vezetője először arról beszélt, hogy a 19–20. század fordulóján Schulek Frigyes vezetésével restaurálták a templomot, de azóta a templombelsőben érdemi munka nem történt. 

 

– Az elmúlt 120 évben az épület falai nagy mértékben elkoszolódtak, besötétedtek, a díszítőfestések és freskók láthatatlanná váltak, szinte teljesen eltűntek a korom és piszokréteg alatt, ami a gyertyás világítás és a páralecsapódás következménye. A jáki templom egyedülálló a Kárpát-medencében, hiszen nincs több olyan 13. századi festett oltárkép, amely a templom építésének, felszentelésének időszakából maradt fenn.

A restaurálás korszerűsítéssel járt együtt: a világítás kiemeli az épület szépségét
Forrás: Szendi Péter

 – A restaurálásnak nem csak esztétikai és tudományos oka volt. A templom állapota jelentősen leromlott a felszívódó talajnedvesség miatt. Ennek megfékezésére egyetlen lehetőség kínálkozott. Fel kellett szednünk a padlót és meg kellett csinálnunk a szigetelést – mondta Sarkadi Márton. A jövőben templomfűtés szolgálja a híveket, új hangosítási és világítási rendszer is készült. Dr. Pap Ildikó Katalin a templombelső régészeti feltárásáról beszélt, ami a jáki templom esetében először történhetett meg. Beigazolódott az a feltételezés, amely szerint már a 11. században állt egy kisebb, egyhajós templom ezen a helyen. A korai templomot kibővítették, illetve átépítették, mielőtt a 13. század második évtizedében megindult a ma is álló templom építése.

 

 – A déli toronyaljban feltételezhetjük a birtokos Ják nemzetség temetkezőhelyét, és itt találtunk meg egy olyan épített téglasírt, amelyben minden valószínűség szerint a templomépítő Jáki Nagy Márton csontjai nyugodtak – hangsúlyozta a régészeti vezető. 

 

V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő így fogalmazott: – Komplex, 2 milliárd forint értékű beruházásról van szó, megújul a Szent Jakab-kápolna és egy látogatóközpontot is kialakítanak, végül pedig a templomdomb természeti környezete szépül meg. Zakó Jenő plébános zárszóként megjegyezte: – Bár most nincs Oltáriszentség-őrzés a templomban, Isten jelenlétét érezni lehet a megimádkozott falak között. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!