Huszonöt év

2022.04.23. 07:00

Ünnep a föld napján - Negyedszázados az Írottkő Natúrparkért Egyesület - fotók

Huszonöt éves az Írottkő Natúrparkért Egyesület. A jubileum és a föld napja alkalmából tegnap délután a Jurisics-vár parkjában fát ültettek, a Fő téren és a Tourinform-irodában pedig kiállítás nyílt.

Tóth Kata

Básthy Béla és Schrott Tamás a Tourinform-irodában

Forrás: Unger Tamás

Egy éve a föld napján juharfát ültettek ugyanitt, idézte fel a Fő téren Básthy Béla polgármester, majd örömének adott hangot, hogy együtt emlékezhetnek meg a jeles napról az Írottkő Natúrparkért Egyesülettel, amelynek kiemelt céljai között szerepel a táj értékeinek, örökségének óvása, fenntartható hasznosítása. Néhány napja egy 16 darab fatáblából álló installáció került a juhar szomszédságába az egyesület Puregreen Tisztazöld projektjének részeként. A fatáblák információs felületekként szolgálnak, a hulladékmentes életre és a hulladék csökkentésének fontosságára irányítva figyelmünket. Illés Péter, az egyesület egyik alelnöke elmondta: a táblák szétszedhetők, körbejárják a hulladékok lebomlásának, az élelmiszerek szavatossági idejének kérdését, erősítik a „javíttasd meg és használd újra!” szemléletet és bemutatják a körforgásos gazdálkodást.

A táblák belső fele fekete, oda a látogatók megjegyzéseit várják. Básthy Béla még a város kőszegieknek szánt föld napi akciójáról is beszélt: textiltáskát juttatnak el a háztartásokba. A táskán a „Vásárolj Kőszegen, vásárolj kőszegit!” felirat szerepel, felhívva a figyelmet arra, hogy aki helyben vásárol és fogyaszt, az a helyi gazdaságot támogatja, ráadásul energiát és pénzt takarít meg. A megújult Tourinform-irodában a negyedszázados natúrpark történetét – múltját, jelenét és részben a jövőjét is – bemutató tárlat látható, amelyet Schrott Tamás, az Írottkő Natúrparkért Egyesület elnöke nyitott meg. Ennek részeként bemutatószekrény – kihúzható kiállítás – kapott helyett mindkét oldalán aktív felületekkel, amelyek a programokról, természeti értékekről, projektekről, túraútvonalakról, látnivalókról adnak hírt. Az iroda „látványossága” a Kőszegi hegység, Kőszeg és a natúrpark domborzatát szemléltető kétoldalú terepasztal. Ezenkívül fényképes, szöveges tablók számolnak be a 25 év történetéről. 

A tegnapi ünnepi program részeként a natúrparki települések polgármesterei, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. és az egyesület más tagjai közös szándéknyilatkozat aláírásával erősítették meg, hogy folytatni kívánják együttműködésüket. A natúrparki évforduló alkalmából és mert tegnap ünnepeltük a föld napját, őshonos magyar gyümölcsfák – alma- és körtefa – kerültek a földbe a Jurisics-vár melletti Rajnis utcában, a natúrpark magyar és osztrák oldalát is képviselve. A mai programokról is szó esett: húsz kilométeres jubileu mi natúrparki túrára indulhatunk a Kőszegi-hegységbe 8.30-kor a Fő térről. Ugyanekkor határon átnyúló családi kerékpározás kezdődik Hajtás a hajtásokhoz címmel. 11 órakor a családokat várják a 12 kilométeres rövidebb bringatúrára. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!