Lovagi nap

2022.05.16. 17:30

A Johannita Lovagrend magyar tagozata Kőszegen tartotta éves közgyűlését

A városban tartotta éves közgyűlését hétvégén a több mint 900 éves Johannita Lovagrend Magyar Tagozata. Szombat délelőtt a lovagi istentiszteleten Baranyay Csaba lelkész hirdetett igét.

BTK

Fotó: OHR Tibor

Délelőtt a Fő térről az evangélikus templomba vonultak a lovagok – a lovagi istentiszteleten Mészáros Tamás, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület kerületi felügyelője köszöntötte lovagtársait, családtagjaikat, a kőszegi gyülekezet tagjait, lelkészeket. Tette ezt Szemerei János püspök nevében is, akinek betegség miatti távollétében Baranyay Csaba lelkész hirdetett igét. Pál apostol Korintusiakhoz írt második leveléből idézett: „Mert minden értetek van, hogy a kegyelem sokasodjék, és egyre többen adjanak hálát az Isten dicsőségére. Ezért tehát nem csüggedünk, sőt, ha a külső emberünk megromlik is, a belső emberünk mégis megújul napról napra.” Tele van a szakasz biztatással, hívta fel figyelmet, majd három meghatározó szót emelt ki: „minden értetek van”, „nem csüggedünk” és „mégis megújul”. – Jó, ha az ember úgy tekint az életére, hogy mindenben Isten vezetését, kegyelmét látja meg. És bár az utóbbi időszak bizonytalanságai okot adhatnának a reményvesztettségre, ne csüggedjünk, ne bizonytalanodjunk el hitünkben. Akik az Úrban bíznak, erejük megújul – mondta. Végül Pilinszkyt idézte: „Az elmúlás szomorúságán átragyog az újrakezdés mosolya.” 

 

Forrás: OHR Tibor

 

A liturgiában mások mellett részt vett Gregersen-Labossa György evangélikus lelkész, tagozati káplán is. Délután dr. Melega Miklós, a Vas Megyei Levéltár vezetője tartott előadást a templomban a békediktátum következményeiről Vas vármegyében. 

 

A több, mint 900 éves Johannita Lovagrend története a keresztes háborúk előtti időkre vezet vissza: Itáliából, Amalfi városából laikus testvérek telepedtek le Jeruzsálemben, hogy az oda érkező zarándokoknak szállást, ellátást, gyógyítást és segítséget nyújtsanak. 1113-ban pápai jóváhagyással egyházi renddé alakultak, a mai napig érvényes kettős céljuk a keresztény hit védelme és a betegek, szegények, szenvedők támogatása, ápolása. 1924-ben Báró Feilitsch Berthold főispán kezdeményezésére szervezték meg az önálló magyar tagozatot. A 2. világháború után a rendet betiltották Magyarországon. A Magyar Tagozat 1990-ben Vermes László kommendátor vezetésével hazatért és 1992-ben a magyar kormány és a rend megállapodása elismerte a Johannita Rendet, mint kiemelkedő nemzetközi szervezetet. Megalakult a Johannita Segítőszolgálat. A lovagrend minden tagozata évente egyszer lovagi napokat szervez: ilyenkor templomi istentiszteleten köteleznek el új lovagokat és adnak át kitüntetéseket. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!