Karrier

2022.05.29. 07:00

BMX-szel jutott el a világ tetejére a szombathelyi Sőre Péter

Sőre Péter negyedszázada szerelmesedett bele a BMX-be, és műveli a flatland műfaját. Világbajnok versenyző, aki számos országban megmutatta már ördöngös trükkjeit show-műsorok szereplőjeként. Tíz éve azt mondta, egyszer hazaköltözik Szombathelyre, és vállalkozásba kezd. Az elképzeléséből egy éve valóság lett. Most belvárosi mexikói gyorséttermében kérdeztük.

Tóth Kata

Sőre Péter az Iseumban tartott bemutatót a kedvünkért

Forrás: Szendi Péter

Minden az MMIK előtti téren kezdődött. Vagyis még előbb: a BMX-banditák filmben látott először BMX bicikliket Péter, és a kerékpár formája tetszett meg neki. Addig kérlelte hát a szüleit, amíg nem kapott egyet tizenhárom-tizennégy évesen. Már csak tér kellett, egy tízszer tíz méteres egyenes placc, hogy gyakorolni tudjon. A srácokkal hobbiszerűen jártak az MMIK-hoz, trükköket tanultak egymástól és VHS-videókból, reklámokból. A kilencvenes években minden harmadik gyereknek volt BMX-e, de míg a legtöbben kinőtték, megunták, Péternek időközben szenvedélyévé vált a mozgásforma – és máig az. – Amikor már megtehettem, budapesti profiktól tanultam trükköket. Olyan is előfordult, hogy napi nyolc órát gyakoroltunk. Három-négy év kellett, hogy el tudjam kezdeni a versenyzést, és az eredmények egyből jöttek. Az volt az álmom, hogy kijussak egy világversenyre, és jó helyezést érjek el. Sose adtam fel, és 2003-ban megvalósult az álom: a portugáliai világbajnokságon – már szponzorált versenyzőként – első helyezett lettem, egy év múlva Kölnben ezüstérmes. 

A 21 évesen szerzett világbajnoki címig a szombathelyi Szent-Györgyi Albert Gimnázium sportosztályán és a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karán át is vezetett az út – ott testnevelő tanárként végzett Péter. Dolgozott Szombathelyen, a szülei sportboltjában és néhány hónapig személyi edzőként is Kőszegen, de az első adandó alkalommal igent mondott, amikor a show-bizniszbe hívták külföldre. – A BMX szerelemként indult, majd a megélhetésem lett. Mivel versenyeztem, megtaláltak a szponzori szerződések. Egyre többször hallottam: ha kikerülök Amerikába vagy a Cirque du Soleil-hez, a fellépésekből jól meg lehet élni. A szemem mégis inkább arra csillant fel, hogy kipróbálhatom a színpadi szereplést, más kultúrákkal ismerkedhetek, ezáltal több lehetek. 

Külföldön először Angliában dolgozott a Spider-Man show-ban, ahol hétperces BMX-számával lépett fel, majd 2004-től Németországban kapott munkalehetőséget – négy évet töltött Észak-Rajna-Vesztfália tartományban, a Köln melletti Brühlben, a Phantasialand vidámparkban. A napi három fellépésen túl még órákig gyakorolt és a versenyekre készült. – Ott éreztem először, hogy vonz a színházi élet. Egy show-műsorban szerepeltem, de szerettem volna artista lenni. A cyr wheel, a varietékben elterjedt gumibevonatos karikával való forgás alapjaira egy kanadai barátom tanított meg; azóta egy BMX- és egy karikaprodukcióm is van – mondja. Pétert egy ügynökség közvetítette ki egy olasz hajózási társaság óceánjárójára. A világ egyik legnagyobb üdülőhajóján, az MSC Fantasián egy táncos artista színházi showban lépett fel számaival. Utána még egy álma teljesült: 11 éve Ausztráliába, a 360 All Stars show-műsorába hívták más neves sportolókkal együtt. Az évek alatt körbeutazták Ausztráliát, színházakban, üdülőparadicsomban, a Sydney-i Operaházban is felléptek, és kijutottak a New York-i Broadway-re is. A produkciók sorából nem maradhat ki a kötélugró Bánhegyi testvérekkel közös, látványos elemekkel tűzdelt, évek óta futó show-műsoruk, az Artariff sem. 

– Éppen Ausztráliában, az Adelaide-i Fringe Festivalon léptünk fel 2020 márciusában a 360 All Stars csapatával, amikor beütött a Covid-járvány. Áprilisban hazajöttem – jól jött a szabadság, munkát adott a tavasz és a nyár a ház körül. Utána elkezdtem gondolkodni a hogyan továbbon. A tétlenséget nem nekem találták ki. Az egyik szombathelyi sportszaküzletben szereltem bicikliket majdnem egy évig. Aztán, mivel még mindig nem csitult a járvány, belevágtunk a gyorsétteremprojektbe a feleségemmel. Rengeteget utaztam az életemben, és nagyon sok rossz ételt ettem. Egy artistának hirtelen kell robbannia a színpadon, hogy százszázalékos teljesítményt nyújtson. Ha egy sportoló vagy akár az utca embere a kellő energiaszintre akar jutni, jól kell étkeznie. A mexikói ételt fúziós jellegűen adjuk: az átlagoshoz képest olyan hozzávalókkal töltjük meg a burritót, amelyek energiát adnak – mondja. 

A show-biznisz világában külföldön töltött évek hozadéka, hogy sokféle kultúrával megismerkedett, pozitívan gondolkodik, megtanult talpon maradni, és jól beszél angolul. BMX-artistának lenni számára életérzés és életforma is: úgy a gyakorlás, mint a fellépések óriási szabadságérzetet és a flow élményét adják neki. Míg a vállalkozás felfut, nehezen hagyja itt, a családot még inkább, de nem zárkózik el a fellépési lehetőségektől, legyenek külföldön vagy Magyarországon. A sportkarrierjének tehát nincs még vége, párhuzamosan a vállalkozást is tovább bővítené, de kevesebb stresszel, ami a külső körülményeket, világban zajló eseményeket illeti. Szombathely pedig a szíve közepén maradt, minden fűszálát, a földjét is magáénak érzi. 

A mai gyerekeknek Sőre Péter azt üzeni: mindegy, hogy mit csinálnak, abba adjanak bele apait-anyait, teljesedjenek ki a választott területükön. Szerinte ha valaki elég fanatikus, bármit elérhet. Mindez nem elég: szeressék is, amit csinálnak – az mindenen átgörgeti az embert. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!