Különleges hobbi

2022.05.22. 07:00

Csak híres legyen - A sárvári Molnár Domonkos autogramot gyűjt - fotók

Molnár Domonkos lelkesen gyűjti híres emberek aláírásait, több mint félezer autogramja van, gondosan rendszerezve.

Tóth Judit

Molnár Domonkos szenvedélyes gyűjtő

Forrás: Unger Tamás

A szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtárban jöttünk öszsze egy beszélgetésre Molnár Domonkossal, ami nem véletlen. A sárvári fiatalembernek nemrég volt kiállítása a könyvtárban, autogramgyűjteményének nagyjából felét mutatta be a nagyközönségnek. Összesen több mint ötszáz aláírása van híres emberektől, többnyire magyaroktól.

 – 2014-ben kezdtem el gyűjteni az autogramokat. Színészekkel kezdtem, majd következtek a sportolók, zenészek, énekesek. Most már bármelyik kategória jöhet, csak az a fontos, hogy az illető ismert ember legyen. Domonkos első nagy élménye a budapesti Madách Színházhoz kötődik, ahol a Mary Poppins előadása után megvárta a művészeket, és egy felnagyított műsorfüzetet íratott alá velük. Így lett meg akkor Csonka András, Lőte Attila, Polyák Lilla és Hűvösvölgyi Ildikó aláírása. 

 

Vas megyéhez kötődő autogramjai is vannak: Miller Lajos szombathelyi születésű operaénekes és a sárvári származású komikus, érdemes művész, Kabos László szignóját is féltve őrzi. Sokat jelent számára a költő, Szabó Lőrinc aláírása, nem is beszélve a színészkirály Latinovits Zoltán vagy Székely Éva olimpiai bajnok és lánya – a szintén olimpikon –, dr. Gyarmati Andrea kézjegyéről. Az autogramgyűjtés nem mindig kíván személyes jelenlétet, bár az a legjobb, mert akkor az ember találkozik a hírességgel, és néhány szót is válthat vele.

 Számos alkalommal előfordult, hogy Domonkos a portásra bízta a feladatot, ha ő maga éppen nem tudott ott lenni. De a levelezés is működik: ilyenkor ír a kiválasztott személynek egy levelet, amelyben kéri az aláírást, és válaszborítékot is mellékel. Ez a módszer az esetek többségében beválik, bár vannak kivételek, akik abszolút nem jeleznek vissza. A legutóbbi levél Gerendás Péter zenésztől érkezett. Domonkos tágabb családjában volt egy másik gyűjtő, tőle több aláírást is megörökölt, többek között Gobbi Hildáét, Feleki Kamillét, Agárdy Gáborét és Mihalil Gorbacsovét. A legkülönlegesebb történet Sapszon Ferenc Kossuthés Liszt Ferenc-díjas karnagyhoz kötődik. Őt e-mailben kereste meg Domonkos egy kedves ismerősére hivatkozva. 

– Én a levélküldés módját ajánlottam, de a Nemzet Művésze címmel is kitüntetett Sapszon Ferenc azt írta viszsza, hogy személyesen is találkozhatunk. Nagyon emlékezetes pillanat volt, amikor a Déli pályaudvaron várt rám, és teljesítette a kívánságomat. Nagy álmom, hogy Rubik Ernő és Bangó Margit aláírását megszerezzem, őket évek óta üldözöm, eddig sikertelenül. Jövő hétvégén újra próbálkozom egy rendezvényen, ahol a művésznő fellép, bízom benne, hogy ezúttal sikerrel járok. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!