Filmbemutató

2022.05.25. 17:30

Élettörténete filmsztori - Alsóőr kilencven éve és Ernő Bácsi története összeforrt

„Ernő bácsi – Alsóőr 90 éve” címmel dokumentumfilmet mutattak be az alsóőri kultúrházban május 22-én, vasárnap. A film Szabó Ernő életét, a burgenlandi magyarságért végzett munkáját, ezzel együtt szülőfalujának, Alsóőrnek a történeteit is elbeszéli. A dokumentumfilmet az Alsóőri Otthon megbízásából Vass Jennifer és Medgyessy Tamás készítették.

Polgár Patrícia

Szabó Ernő a filmbemutatón, mellette Vass Jennifer és Medgyessy Tamás

Forrás: VN/BMKE

Az alsóőri kultúrház megtelt nézőkkel a dokumentumfilm bemutatójára. Szabo Joachim, az Alsóőri Otthon elnöke köszöntötte Szabó Ernőt, akinek tevékeny életét és a magyarságért végzett munkáját örökíti meg a dokumentumfilm. A filmvetítés előtt Zsótér Iris, a Felsőőri Kétnyelvű Szövetségi Gimnázium igazgatónője és a Burgenlandi Magyar Kultúregyesület alelnöke magyar és német nyelven beszélgetett a film készítőivel, Vass Jenniferrel, Medgyessy Tamással, és Prascsaics Carmennel. Szabó Ernő számára, mint azt elmondta, egy élmény volt a forgatás, különösen a fiatal generáció társaságát élvezte. 

– Szívügyem, hogy a mai fiatalok is megismerjék a burgenlandi magyarság történetét, és ne feledkezzenek el Alsóőr múltjáról sem – fogalmazta meg Ernő bácsi. Vass Jennifer, a film rendezője, a Burgenlandi Magyar Kultúregyesület legutóbbi Őrség című folyóiratához fotókat készített Szabó Ernőről. – Olyan sok mondanivalója, olyan sok mesélnivalója volt, és annyi értékes gondolata, hogy kár lett volna nem megmutatni a világnak – mondta Jennifer, majd hozzátette: a legjobban az fogta meg, amikor Ernő bácsi tiszta szívéből énekelt – a film több népdalt és nótát is tartalmaz Szabó Ernő előadásában. – Az volt a feladatom, hogy a dalokat, gondolatokat, érzéseket másoknak is megmutassuk, ami igazából Ernő bácsi. Itt mindannyian ismerik őt, de talán a film alapján jobban megismerik – nyilatkozta Medgyessy Tamás, a film operatőre. 

Prascsaics Carmen, a Burgenlandi Magyar Kultúregyesület irodavezetője elmondta, hogy az elmúlt években többször volt közös projektjük Ernő bácsival. Közös céljuk, hogy az egyesületekkel közösen a fiataloknak is továbbadják a burgenlandi magyarság örökségét. Szabó Ernő alapító tagja volt a Burgenlandi Magyar Kultúregyesületnek, polgármesterként dolgozott Alsóőr fejlődéséért. Tagja volt a színjátszócsoportnak, az Alsóőri Dalárdának, a Vízügyi Intézménynek, az Alsóőri Önkéntes Tűzoltóegyletnek. A legtöbben az Alsóőri Otthon Múzeum alapítójaként ismerik. A filmpremier is az Alsóőri Otthon és a Burgenlandi Magyar Kultúregyesület együttműködésében valósult meg. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!