Megemlékezés

2022.05.02. 11:30

Kétnyelvű szentmise a Brenner-évfordulón - Négy éve avatták boldoggá, ő a második Szent Tarzíciusz - fotók

Magyar és szlovén nyelven tartottak ünnepi szentmisét vasárnap délután a vértanúhalált halt Brenner János rábakethelyi káplán boldoggá avatásának negyedik évfordulóján.

Tóth Kata

Bodorkós Imre szentgotthárdi plébános és Franc Režonja muraszombati püspöki helynök a Jó Pásztor-kápolnában

Forrás: Unger Tamás

 2018. május 1-jén avatták boldoggá Brenner János atyát, aki a hivatásáért adta életét – az emlékét őrző szentgotthárd-zsidai Jó Pásztor-kápolnában a helyi szlovén nemzetiséggel közös szentmisén Kissné Köles Erika nemzetiségi szószóló köszöntötte a szlovén vendégeket. Két nyelven elmondott szentbeszédében Franc Režonja muraszombati püspöki helynök, esperes, plébános, a szentmise főcelebránsa elsőként a vértanúkról beszélt, akik „meghaltak, de az evangélium, amiért éltek, tovább él”. 

 

Brenner Jánosról felidézte: teljes szívével szolgálta Krisztust és az embereket, segíteni akart nekik, hogy megtartsák az Istenbe vetett hitüket és Jézus tanítása szerint élve valóban szabadok legyenek, de – mint mondta – ezzel nem tett az országot vezető emberek, a kommunisták kedve szerint. – Szent Tarzíciusz a 3. században élt. A betegeknek vitte az Oltáriszentséget, de az úton elfogták és megölték. – Brenner János lett a második Szent Tarzíciusz, vagyis a magyar Szent Tarzíciusz, aki még élete utolsó percében is megmutatta, hogy Krisztus drágább számára, mint az élete. Mártírhalálával is azt mutatja, hogy Istenért mindent érdemes eltűrni, Istenért akár az életünket is oda kell adnunk. Brenner Istenért adta fiatal papi életét, Isten pedig megadta neki a mennyek országát – mondta. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!