Összefogásban rejlik az erő

2022.05.28. 14:22

Mindig számíthatunk rájuk a bajban - Sok, sok fotó a Bükfürdőn megtartott Vas Megyei Tűzoltó Találkozóról

Közel ötszáz hivatásos, önkormányzati, önkéntes és létesítményi tűzoltó, ötven tűzoltó gépjárművel sorakozott fel a Thermal & Spa 3-as számú parkolójában szombat reggel. A résztvevők, összetartozásuk jeléül, megnyitottak egy átalakított, több mint hatvan ponton spriccelő tűzcsapot.

Cseh-Egyed Bernadett

Hetedik alkalommal találkoztak a megyei tűzoltói azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet az önkéntességben, összefogásban rejlő erőre. – A találkozó egyben demonstráció is. Bemutatjuk, hogy itt vagyunk. A vasi tűzoltók az év minden napján tanúbizonyságát adják annak, a káreseményeket közös erővel fel lehet számolni. Büszkék vagyunk arra, hogy a hivatásunk az egyik legrégebbi a világon. Valljuk, hogy Szent Fórián örökösének lenni a szó legnemesebb értelmében szolgálat. Büszkén vállaljuk, ha valaki bajban van, habozás nélkül indulunk segíteni – fogalmazott megnyitó beszédében dr. Bognár Balázs dandártábornok, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója. Később így folytatta: – Múltunk ismerete, őseink emlékének megőrzése, a szolgálat, amit ránk hagytak, épp olyan kötelességünk, mint jelenünk építése. Célunk, hogy szebb, jobb, biztonságosabb jövőt adhassunk a jövő generációjának. Vas megye élen járjon a megelőzésben, mentő tűzvédelemben, ennek megőrzése érdekében folytatjuk a reagálóképesség fejlesztését.

 

Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke köszöntőjében arról beszélt: az elmúlt két évben a koronavírus-járvány megtanította, sokféle feladatot meg lehet oldani messziről, számítógép segítségével. Tüzet oltani, katasztrófahelyzetet elhárítani azonban távmunkában nem lehet. – Ők igazi társak a bajban. Ők azok, akik minden helyzetben gondoskodnak arról, hogy megyénk polgárai biztonságban érezhessék magukat – húzta alá.

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója munkájuk elismeréseként Szent Flórián Plakettet adományozott Lenkai Nórának, az ELTE SEK rektori biztosának, és Gagyi Istvánnak, az Országos Magyar Vadászkamara Vas Megyei Területi Szervezetének elnökének.

A találkozóval egyidőben rendezték a Vas Megyei Mentőcsoportok V. Vas Megyei Szakmai Versenyét is: a nyolc mentőcsoport alpintechnikai mentésben, homokzsákos védműépítésben, szivattyúzásban, és akadálypálya teljesítésében mérte össze tudását. A családokat egész nap programok várták: a szakmai bemutatón részesei lehettek egy műszaki mentésnek, megnézhettek egy olajtüzes bemutatót, és egyebek mellett kipróbálhatták a virtuális valóság szemüveget is. A gyermekek legnagyobb örömére pedig kinyíltak a gépjárművek ajtajai, és egy kis időre igazi tűzoltónak érezhették magukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!