Öregedő kedvencek

2022.05.08. 20:00

Mire kell figyelni az idősödő állatoknál? - Szombathelyi állatorvost kérdeztünk

A helyes tartási, takarmányozási elvek széles körű alkalmazásával és az állatorvosi ellátás fejlődésével kutyáink és macskáink élettartama jelentősen megnőtt. Nagy részük eléri az öregkort, ami óriás fajták esetén már 5-6 évesen beköszönt, míg kistestűeknél 8-9 év. Mire kell figyelni az idősödő állatoknál? Erről kérdeztük dr. Vizserálek Enikő állatorvost, a szombathelyi állatkórház munkatársát.

Gyöngyössy Péter

Dr. Vizserálek Enikő munka közben

Forrás: VN-archív

– Idős kutyáknál, macskáknál is fontos a helyes táplálás. A szeniortápok magas értékű, könnyen hasznosuló fehérjéket, esszenciális zsírsavakat tartalmaznak – hívta fel a figyelmet dr. Vizserálek Enikő. – A napi táplálékmennyiséget szigorúan adagolni kell az elhízás megelőzésére. A szenior állatoknál a túlsúly különösen nagy rizikófaktor. Súlyosbítja az ízületi, keringési problémákat, valamint cukorbetegséget is okozhat. Idős állatoknál igen gyakoriak továbbá a különböző ízületi panaszok, elsősorban a gerinc- és csípőproblémák. 

A kutyus nehezen indul el, sántít, mozgása kötött, esetleg imbolygó. Ilyenkor röntgenvizsgálat ajánlott, súlyosságtól függően pedig gyógyszeres vagy műtéti kezelés. Szintén gyakoriak a szívpanaszok. Az állat mozgás, izgalom hatására köhög, fáradékony. Az ok felderítése után gyógyszerezéssel a kis kedvenc várható élettartama nagyban növelhető. Sűrűn találunk – főleg az idős, kövér, szuka kutyáknál – cukorbetegséget. Jele a feltűnően sok vízivás, sok vizelés. Vérvizsgálattal diagnosztizáljuk. Inzulin adagolásával és szigorú diétával a vércukorszint normalizálható. 

Különösen macskáknál gyakori a veseelégtelenség. Speciális diétával kezeljük, bizonyos gyógyszerekkel támogatva. „Népbetegség” idősödő kutyáknál a fogkő. Fogmedergyulladáshoz, ínysorvadáshoz, a fogak kihullásához vezet. Ultrahangos fogkő-eltávolítást végzünk, ha kell, fogat húzunk. Nagy súlyt kell fektetni az újbóli kialakulás megelőzésére. 

– A tíz éven felüli kutyák 45 százaléka múlik ki daganatok miatt. A borzasztóan magas arány okán az időskori problémák kapcsán mindenképpen érdemes szót ejteni erről a kórcsoportról – hívja fel a figyelmet dr. Vizserálek Enikő. – Daganatos betegségről beszélünk, amikor egyes sejtek kontroll nélküli szaporodóképességet nyernek, ezáltal nagy tömegben szaporodva daganatot képeznek. A jóindulatú daganat növekszik, de nem szövi át a környező szöveteket, áttétet nem képez. A rosszindulatú daganat ezzel szemben átszövi a szomszédos szöveteket, és áttétet képez. 

– A daganatos betegségek nem az ismeretlen és megoldhatatlan problémák tárházát jelentik, egyre több válfajuk véglegesen gyógyítható. Ezért arra kérek minden állattartót, ha kedvencén daganatra utaló jeleket tapasztal, mielőbb keresse fel állatorvosát – mondta a szakember. A leggyakoribbak a bőr- és az emlődaganatok. Az elsődleges cél a daganat teljes és maradéktalan eltávolítása.

 A jó- és rosszindulatú daganatok elkülönítésére egyszerű klinikai vizsgálattal nincs lehetőség, a méret sem irányadó. Lényeges a minél pontosabb diagnózis – szövettani vizsgálattal – a sebészi terv kialakítása miatt. Fontos az előzetes röntgen- és ultrahangvizsgálat az áttétek kiszűrésére. Az állatgyógyászatban is terjed bizonyos daganatok esetén a kemo- és a sugárterápia. A tapasztalatok szerint az első tüzelés előtt végzett ivartalanítás az emlődaganat kialakulásának veszélyét igen erősen csökkenti.

 A későbbi műtét is, bár nem olyan mértékben, de csökkenti a veszélyt. Viszont azokban az állatokban, amelyek hosszabb ideig a tüzelést elnyomó szert kaptak, magas az emlődaganat aránya. Tehát jobb az ivartalanítás! A hétévesnél idősebb kutyákat, macskákat ajánlott félévente egyszer egy részletes állatorvosi vizsgálatnak alávetni. A megfelelő kezeléssel az állat élete jelentősen meghosszabbítható. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!