Védett virágok Vasban

2022.05.23. 20:00

Pillanatfelvétel a 21. század virágos Vas megyéjéről - A rigópohár kipusztult, de van méhbangó

Több Vas megyei városban is bemutatták a Szülőföld Kiadó által jegyzett, Vas megye védett növényei című kötetet. Az egyik szerzőt, dr. Kulcsár Lászlót kértük arra, hogy jellemezze a megye növénytani értékeinek helyzetét.

Gyöngyössy Péter

Forrás: Gyöngyössy Péter

A tudományos enciklopédia kéziratának 2020-as lezárását mintegy ötéves munka előzte meg. De persze benne van ebben az öt szerző több évtizedes terepi botanikai munkája is. Összegyűjtötték, rendszerezték és értékelték a Vas megye védett növényeiről az elmúlt 150 évben megjelent összes botanikai előfordulási adatot, és összevetették saját terepi tapasztalataikkal. Dr. Kulcsár Lászlót kértük arra, hogy ossza meg velünk a munka tapasztalatait: – A könyvben bemutatott 272 védett növényfajból 16 fokozottan védett – tájékoztat dr. Kulcsár László. 

– Ezek közül én hármat emelnék ki, melyeket a legértékesebbnek, legfontosabbnak tartok. A sárga sásliliom a nyugat-dunántúli üde rétek jellegzetes virága, melynek leírása és nyomtatásban történő ábrázolása a flamand természettudósnak, Carolus Clusiusnak köszönhető, aki a XVI. század utolsó harmadában kutatott Pannónia nyugati vidékein. Az adriai sallangvirág nagy termetű, bizarr virágú orchidea. Mézajkának középső karéja látványosan meghosszabbodott és megcsavarodott. Több mint száz év után került elő újra a Kőszegi-hegységben. A levéltelen bajuszvirág pedig hazánk egyik legritkább orchideája. Jellegzetessége, hogy egyáltalán nem tartalmaz zöld színanyagot, ezért az egész növény világosbarna vagy rózsaszín. Kedvezőtlen évjáratokban nem virágzik. A szakember azzal folytatja, hogy sajnálatos tényként kell elfogadnunk: a rendszeres botanikai kutatások kezdete – 1880-as évek – óta megyénk területéről 24 védett faj pusztult ki. 

Például két orchidea, a boldogasszony papucsa és a légybangó, melyek valószínűleg az élőhelyvesztés következtében tűntek el. Az élőhelyek átalakulása okozhatta a tarajos pajzsika, a lápi békabuzogány, a lápi hízóka, a posvány kakastaréj kipusztulását is. Van tizenegy faj, amely csak Vas megyében fordul elő, tehát ha itt ezeket nem sikerül megőrizni, akkor az egész országból kipusztulnak. Ezek: a havasi éger, a réti palástfű, a hármaslevelű kakukktorma, a fehér sáfrány, a fecsketárnics, a hegyi lednek, a fehér tőzegkáka, az évelő szikárka, a havasalji tarsóka, az osztrák tarsóka és a fenyérgamandor. Két, hazánkban korábban csak Vas megyéből jelzett, mára sajnos kipusztult faj a keskenylevelű hölgymál, illetve a tompalevelű békaszőlő, amelyek így az ország területén sem élnek már. De az utóbbi tíz évben előkerültek olyan fajok is, melyekről korábban nem volt előfordulási adat. 

Ilyen például a méhbangó vagy a közönséges gérbics. A leginkább veszélyeztetett 47 faj többsége olyan élőhelyekhez köthető, amelyek napjainkban pusztulóban vagy átalakulóban vannak, ezért az ott élő növények sorsa is erősen kérdéses. A vizes élőhelyek, lápok, láprétek növényei közül ilyen a mocsári tőzegboglár, fehér tőzegkáka, kereklevelű harmatfű, mocsári kígyófű. A hegyi rétek növényei közül itt a hegyi árnikát, bodzaszagú ujjaskosbort kell megemlíteni. Ebbe a sorba illeszkednek az őrségi erdei fenyvesekre jellemző körtikék és korpafüvek. Nem védett, de országos védelemre érdemes faj a pajzstok (Peltaria alliacea), amely hazánkban csak Vas megyében, a Csörnöc-Herpenyő menti ligetekben él. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!