Közgyűlés Szombathelyen

2022.05.26. 14:10

Politikai akció és az égig érő kámoni paszuly története - fotók

Nem nevezik át a Gyöngyösparti sétányt, Szombathely az ország egyik legbiztonságosabb városa és politikai akció a baloldali propaganda-média ellen - mozgalmas volt a közgyűlés délelőtti része.

Tömböly Ágnes

Forrás: Cseh Gábor

Átadta a város kulcsát a közelmúltban megválasztott diákpolgármesternek, Imre Marcellnek Nemény András polgármester (ÉSZ) - ezzel kezdődött csütörtökön a közgyűlés. A diákpolgármester röviden beszélt az önkormányzattal való jó együttműködésről és arról, hogy sok tervük van. 

A Gyöngyösparti sétány átnevezéséről 

A napirend elfogásának vitájánál Illés Károly frakcióvezető (Fidesz-KDNP) javasolta, vegyék le  10-es számú napirendi pontot - ebben az előterjesztésben tettek javaslatot arra, hogy a Gyöngyösparti sétányt átnevezzék Wagner András sétányra. Kiderült, hasonló kéréssel fordultak Nemény András polgármesterhez is egy kézzel írt levélben. A polgármester arról is beszélt, többen tartózkodnak emiatt az ügy miatt a közgyűlési teremben.  Czeglédy Csaba ezt követően javasolta: a Csónakázótó körüli sétányt nevezzék el inkább Szombathely rendszerváltást követő első polgármesteréről. Wagner András családjával is egyeztettek ebben az ügyben, ők is támogatják a javaslatot.  Azt pozitívan fogadta mindkét érintett körzet képviselője, dr. Takátsné dr. Tenki Mária (Fidesz-KDNP) és dr. Kecskés László (Fidesz-KDNP) is.

Közbiztonság: Szombathely továbbra is a béke szigete

A napirend jóváhagyása után első napirendben Szombathely közbiztonsági helyzetéről szóló beszámolót tárgyalták meg a képviselők. Dr. Gulyás Ferenc szombathelyi rendőrkapitány összefoglalójából kiderült: számos területen javultak a mutatók. Komoly vitát váltott ki a szabálytalan kerékpározás kérdése a Fő téren - az több esetben balesetveszélyes helyzeteket teremt - hívta fel a figyelmet dr. Takátsné dr. Tenki Mária. A körzet önkormányzati képviselője egyben megoldást sürgetett. Bal és jobboldali képviselőktől egyaránt elhangzott: Szombathely az ország egyik legbiztonságosabb városa, amiért köszönetüket fejezték ki a rendőrkapitányság dolgozói felé. 

Politikai akcióval rukkolt elő a Fidesz

A két közgyűlés között történtekről szóló beszámoló politikai akcióval indult. A Fidesz-KDNP frakció tagjai kitették: "Ugytudjuk! Faéke news - a hazugsággyárat kérem a kukába dobni" feliratot mutattak fel. Kikerült egy másik tábla is, amin az állt: „ugydugjuk el az igazságot, hogy hazudunk reggel, éjjel, meg este” Illés Károly frakcióvezető (Fidesz-KDNP) hozzászólásában emlékeztetett: a portál főszerkesztőjét másodfokon, nem jogerősen elítélték rágalmazásért. Hozzátette:  főszerkesztőt korábban városi cégnél, a médiaközpontnál tanácsadóként foglalkoztatták, havi 500 ezer forintért adott tanácsokat. Kérte, a zárt ülésre kerülő előterjesztés döntéshozatalánál ennél körültekintőbben járjon el a városvezetés.  

Nemény András később úgy reagált: Nem érti, miért itt kérik számon őket egy sajtótermék tevékenysége miatt, szerinte az nem a közgyűlésre tartozik. Később beszélt arról is: semmilyen ráhatásuk nincsen erre a portálra, pozitív. Hozzátette azt is, hogy azon a városvezetést dicsérő cikkeket nem találnak, kritikát viszont annál többet. Sátory Károly képviselő (Fidesz-KDNP) azonban megismételte: havi 500 ezer forintért tevékenykedett az egyik városi cégnél, a médiaközpontnál a portál főszerkesztője. Ha a Fidesz-frakció tagjai ezt korábban nem teszik szóvá, akkor szerinte máig ott dolgozna.

Fűnyírásról és az "égigérő kámoni paszulyról"

Szintén komoly feltűnést keltett egy 170-180 centiméteres növény, amit Horváth Gábor képviselő (Fidesz-KDNP) állított fel asztala előtt egy felirattal: NeményPark 2022. Kft. A növényt a Damjnich utcából hozta el a politikus a közgyűlésre, hogy megmutassa: egyes városrészeken már ilyen magasra nőtt a gaz.   A képviselő felszólalásában nemcsak arról beszélt, hogy a kámoni városrészben és a Minerván is az előző évekhez képest rosszabb a helyzet a zöldterület-gondozást tekintve, hanem arról is, hogy a Szompark Kft. honlapján nem látja az alvállalkozók megbízását. Miért nem átlátható a cég tevékenysége? - firtatta. Majd kérdezett arról is, miért láthatta a szomparkos dolgozókat prenoros autóval. Szerinte a korábbi években többször lenyírták már a füvet a körzetében, most elmaradásban van a Szompark és alvállalkozói. 

Nemény András válaszából megtudtuk: a behozott növény egy franciaperje. A polgármester aztán utalt rá, hogy 270 hektár zöldterületről kell Szombathelyen gondoskodni, beszélt a város pénzügyi helyzetéről is, és arról, hogy idén komoly tételt - 150 millió forintot -  fordítottak gépbeszerzésre. Kitért arra is, hogy a novemberben megrendelt gépeket késve kapták, és várnak még újabb gépeket, azok júniusban érkezhetnek meg. Többször elhangzott a városvezetés részéről: ha már minden új gép rendelkezésre áll, akkor lehet értékelni a zöldterületgondozás minőségét. A polgármester szerint ugyanakkor sokat javult a helyzet. Horváth Soma alpolgármester (ÉSZ) képeket is mutatott: belvárosi területet mutatott az előző ciklusból és mostani állapotában. Nemény András később egy levélre hivatkozva figyelmeztette Horváth Gábor képviselőt, ne "lobbizzon" vállalkozóknak önkormányzati cégeknél, mert legközelebb ilyen esetben büntető feljelentést tesz. 

Kecskés László erre úgy reagált: nem jó irány  polgármester részéről, hogy azt, aki kritikával illeti büntető feljelentéssel fenyegeti. Nemény ezt visszautasította azzal, hogy bírják a kritikát és nem ezért mondta azt, hogy legközelebb ilyen esetben büntető feljelentést tesz. Horváth Gábor hozzászólásában leszögezte: a vállalkozó nem pályázott, így nem is lobbizhatott azért, hogy ő kapja meg ezt a megbízást. Egy félreértést kívánt tisztázni a vállalkozó és  Szompark Kft. ügyvezetője között, amire több lakó kérte meg. Horváth Attila alpolgármester (ÉSZ) ugyancsak élesen bírálta a kámoni körzet képviselőjét felszólalása és Facebook-posztjai miatt. A városvezető szerint ezzel a Szompark Kft. dolgozóinak munkáját kritizálja a politikus. Melega Miklós képviselő (Fidesz-KDNP) azonban ezt visszautasította, szerinte a cég működését kritizálja frakciótársa, a Szompark Kft. dolgozóinak munkájáról senki nem mondott semmi rosszat. Horváth Gábor egyetértve ezzel hangsúlyozta: volt, amikor vizet vitt a zöldterület-gondozásban dolgozóknak, és itt is megköszönte munkájukat.  Végül elfogadták a két közgyűlés között történtekről szóló beszámolót és a hozzá kapcsolódó valamennyi határozati javaslatot.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!