A tánc fővárosa

2022.05.01. 12:44

Sokszínű kavalkád költözött a tánc világnapján a Csónakázó-tó szigetére - fotók

Szombathelyt gyakran emlegetik a tánc hazai fővárosaként – a helyi táncosok szombat délután megmutatták, a vasi megyeszékhely továbbra is méltó a megnevezésre.

Polgár Patrícia

Forrás: Cseh Gábor

A klasszikus balett óriásának tartott Jean-Georges Noverre születésnapján, április 29-én ünnepli a világ „A Tánc Világnapját” immár közel harminc esztendeje. A világnapi programot Szombathelyen egy nappal később tartották meg, hogy minél többen kilátogathassanak a rendezvényre.

Két éve nem volt lehetősége a Szombathelyi táncosoknak arra, hogy „az ő napjukon”, igazi közönség előtt, nagyszínpadon mutatkozhassanak be. A táncművészet legnagyobb ünnepén Szombathely hagyományos rendezvénye az elmúlt két évben a pandémia miatt elmaradt, illetve az online térbe szorult. Április utolsó szombatján a város táncosai ismét lehetőséget kaptak, hogy élőben találkozhassanak közönségükkel – több mint négy órán át 13 tánccsoport szórakoztatta produkciójával a megjelenteket.

 

A rendezvényt 15 órakor Tóth Kálmán, a Városstratégiai, Idegenforgalmi és Sport Bizottság elnöke nyitotta meg azzal a gondolatával, miszerint a tánc a művészet és a sport határvonalán mozog. Végül örömét fejezte ki, hogy Szombathely mai napig a tánc hazai fővárosa tudott maradni.

Beszédét követően a modern tánc, a hiphop, a társastánc, a néptánc, az akrobatikus rock and roll, a balett és az orientális táncok képviselői mutatkoztak be. Színpadra lépett a Westdance Tánciskola, a Savaria Táncsport Egyesület, az Anett Balett kis táncosai, a Westside Táncsport Egyesület, a Salsa La Vida, az Ungaresca Táncegyüttes, a Lorigo TSE, a Galaxy Akrobatikus Rock and Roll Klub, a Mira Orient Art, az Energy Dance Team, a Movement Academy, a Vasi Kislegényczéh. A fellépők sorát az ELTE SEK Szökős Néptáncegyüttes zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!