Negyvenedik alkalommal

2022.05.25. 14:00

Vásár, Charlie és tűzijáték Őriszentpéteren - Készülnek az Őrségi Vásárra

A pandémiás évek után végre teljes erővel készülnek a térség települései az Őrségi Vásárra. Idén június 24–26. között rendezik meg 40. alkalommal. A város szabadtéri színpadának programja már elkészült, több környező település is jelezte, milyen rendezvényekkel csatlakoznak, de még további települések jelentkezését is várják.

Gyöngyössy Péter

Az Őrségi vásár végleges programkínálata lassan teljesen összeáll, június 24. és 26. között rendezik meg az országos eseményt

Forrás: Szendi Péter

Az őriszentpéteri önkormányzat hétfői testületi ülésén is foglalkoztak az Őrségi Vásárral. – A szokásos helyszín területén komoly tereprendezést kellett végrehajtani – tájékoztatott Őr Zoltán, Őriszentpéter polgármestere. – Járdát és utat is aszfaltozunk azért, hogy a negyvenedik Őrségi Vásáron méltó módon fogadhassuk a vendégeket. A testület kétmillió forintot szavazott meg több út kátyúzására, a vásárutca 75 négyzetméterének aszfaltozására, egy járdaszakasz és néhány egyéb útszakasz aszfaltozására. Minden erővel készülünk a negyvenedik Őrségi Vásárra. – Az első tárgyalások már lezajlottak, a következő héten egyeztetünk a civil szervezetekkel is – mondta el az előkészületekről Őr Zoltán. 

– A program helyi szinten már összeállt. Most várjuk a környező településekről a kapcsolódó eseményeket. Szombaton a szabadtéri színpad programjai 11 órakor kezdődnek zenés-táncos helyi csoportokkal. Szombaton a sztárfellépő a Blahalouisiana és a Soulwave lesz, majd egy musicalslágerekre épülő, látványos zenés-táncos produkció következik. A 40. jubileum tiszteletére tűzijátékkal zárjuk a napot. Vasárnap 10 órától zenés szabadtéri istentisztelettel kezdődik, majd gyermekprodukciókkal folytatódik a szabadtéri színpad programja. 13 órától magyar nóta és operettdalok hangzanak fel. 18 órától Charlie koncertje zárja majd a vásárt. Több, környező településen is lesznek különböző kapcsolódó programok, színvonalas kiállítások. Így például, Hegyhátszentjakabon, Kisrákoson, Pankaszon, Bajánsenyén, Hodoson, Kapornakon. 

A szervezők még várják a települések kínálatát, hogy az bekerülhessen a vásár eseményei közé. A szombat reggeli vásárnyitó után nyílik meg a művelődési házban a szokásos nagy tematikus kiállítás. Az elmúlt években különböző témák köré szerveződött a tárlat. Hol a fafaragás, hol a népi építészet, hol a természeti örökség, hol a gasztronómia volt a főszerepben. Breszkócs Csilla, a Szikszay Edit Művelődési Ház vezetője kérdésünkre elmondta, a mostani kiállítás címe: Természet adta kincsekre épülő őrségi élet. Arról szól, hogy az Őrség természeti javait milyen formában dolgozták fel, használták, fogyasztották a helyi emberek. Például a méhészet és a méz, a gyümölcsészet és a pálinkafőzés, a gyógynövények szedése, szárítása, alkalmazása, a gyümölcsaszalás, a famegmunkálás, a tökmagolaj-készítés is megjelenik a kiállításon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!