Érettségi 2022

2022.05.02. 14:01

Vizsgázóbarát volt a feladatsor – Ott voltunk a celldömölki gimnáziumban a magyarérettségi kezdetén - fotó

Egy Szabó Magda-novellát, egy Janus Pannonius-verset és egy Juhász Gyula-verset elemezhettek a diákok.

Tóth Kata

Forrás: Szendi Péter

Országszerte megkezdődtek az írásbeli érettségik: a közép- és emelt szintű magyarérettségivel startolt a tavaszi vizsgaszezon. A Celldömölki Berzsenyi Dániel Gimnáziumban 51-en álltak neki a feladatmegoldásnak pontban 9 órakor. 

Múlt héten az utolsó tanítási napon diáktársaiktól és tanároktól is elköszöntek a végzős diákok. A hétvégén még jutott idő átnézni a témaköröket, rendszerezni a gondolatokat. Hétfőn reggel fél 9-kor a gimnáziumban középszintű érettségit író 52 diák négy osztályteremben egészséges izgalommal várta a bűvös mondatot: elkezdhetik a dolgozat írását. A 12. a osztályos Kovács Kornél nem titkolta a feszültségét: 

– Rengeteg múlik az érettségin, nagy a nyomás rajtunk. A továbbtanulást kockáztatja, aki elrontja – hallottuk tőle. Kornél a hétvégén érettségi feladatokat oldott meg több tantárgyból – vasárnap este kezdett izgulni. A Soproni Egyetemre készül az Erdőmérnöki Karra – a földrajz- és a matematikaeredmény is sokat nyom a latban. 

Lenner András a 12. b-ből próbált nem gondolni az érettségire az utolsó napokban. Szombaton kipihente a ballagást, vasárnap inkább az anyák napjára és a majálisra koncentrált. Nem latolgatta, hogy mi várható a vizsgán. Sok feladatsort megoldottak az év során, az online oktatás idején kimaradt anyagokat is pótolták, felkészítette őket a tanárnőjük, így nagy reményekkel állt neki a feladatoknak. Ő a BME mérnökinformatikus szakára adta be a jelentkezését. 

Osztálytársai, Pál Kata és Németh Eszter is inkább a pihenésre szavaztak szombat-vasárnap. Átnézték azért a novella- és verselemzés tematikáját, a gyakorlati szövegalkotás szempontjait és a levélformákat. Kata földrajzfakultációra járt – a szerint választott egyetemet és szakot: Budapestre jelentkezett élelmiszermérnöknek. Eszter a nemzetközi gazdálkodás szakot célozza meg.

Sipos Tibor igazgatótól megtudtuk, két osztályban 57-en fejezték be középiskolai tanulmányaikat a gimnáziumban. Rendes érettségi vizsgát 57-en, előrehozottat 48-an, ismétlő vizsgát hárman, szintemelő vizsgát ketten tesznek. Iskolájukban 51-en érettségiztek tegnap középszinten magyar nyelv és irodalomból, hatan emelt szintűt írtak Szombathelyen. 

Horváth Sarolta, a Berzsenyi-gimnázium magyartanára megosztotta velünk az első benyomásait, miután kézhez kapta a feladatlapot. – A szövegértési feladatsor bázisszövege a Magyar Szókincstár előszavának részlete volt. A feladatok a szöveg lényeges tartalmi elemeire, azok összefüggéseire kérdeztek rá. A vizsgázók első reakciói szerint a szócikkek felépítéséhez kapcsolódó 7. feladat okozott számukra némi fejtörést. 

Az úgynevezett. „rövid szövegek” megalkotásához mindkét feladattípusnál szükség volt a helyes érvelési technika ismeretére. A memoriterek hasznossága a mindennapokban is foglalkoztatja a diákokat. Releváns érveket nem lehetett nehéz találni számukra. A gyakorlati szövegalkotás során figyelniük kellett a szövegtípus jellemzőire, a beszédhelyzetből adódó megfelelő hangnemre, és arra, hogy kifejezetten ellenérveket kellett felsorakoztatniuk a kirándulások időpontjának egységesítése ellen.

Az összehasonlító elemzés két tananyagban szereplő költő – Janus Pannonius és Juhász Gyula – művét kellett összevetni. A novellaelemzés során Szabó Magda művét kellett értelmezniük. Mindkét feladat buktatója az lehetett, hogy nem lehetett csupán „rutinból elemezni” a szövegeket a tanult módszerek szerint, hanem kifejezetten a megadott szempontokat figyelembe véve kellett dolgozniuk.

Ha a vizsgázók képesek voltak a vizsgadrukkot legyőzve, higgadtan összpontosítani és a feladatokat alaposan értelmezni, akkor sikeresen teljesíthettek az első írásbeli vizsganapon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!