Kiálíltás

2022.05.31. 17:30

Zongor Gábor temperával festett álmai a falakon - Kiállítás Celldömölkön - fotók

Június 24-éig tart nyitva Zongor Gábor Fél évszázad álmai című kiállítása a KMKK Móritz Galériájában. 2003 után másodszor hozta el képeit választott szülőföldjére.

Ölbei Lívia

Zongor Gábor sokfelé kiállított már itthon és külföldön, fára festett temperaképeiből most választott szülőföldjén nyílt kiállítás nagy érdeklődés mellett

Forrás: Szendi Péter

A tárlatnyitó a hétvégi Alsósági tavaszi napok nyitánya volt. Amint Fehér László polgármester utalt rá: nincs abban ellentmondás, hogy egy alsósági esemény a belvárosi művelődési központban nyílik meg, hiszen a kiállító művész – akinek közéleti pályafutása is számottevő, volt országgyűlési képviselő, Veszprém megyei elnök, a celldömölki kollégák a települési önkormányzatok szövetsége eseményein találkozhattak vele – erős szálakkal kötődik Alsósághoz. Egyébként Mosonmagyaróváron született, régóta Veszprémben él – és alsóságinak vallja magát. Itt nőtt fel, a Ság hegy lábánál. Édesapja, Zongor Ferenc évekig az akkor még önálló alsósági általános iskola igazgatója volt, édesanyja pedig generációk első magyartanára: Erika néni. A tárlatnyitóra sok régi barát, ismerős is eljött. 

 

Zongor Gábor gyerekkora óta rajzol, jogi egyetemi tanulmányai megkezdése óta mindig csakis fára („deszkára”) temperával fest színes képeket. A különleges ikonosztázt Pusztay János professzor ajánlotta a közönség figyelmébe, szintén a régi barátság okán. A verses bevezető után földrajzi-szellemi kontextusba helyezve az alkotásokat, megidézte a tudós pap, Kresznerics Ferenc – az első vidéki akadémikus – szellemét, a Ság hegyen torziósinga-kísérletet végző Eötvös Lorándot, méltatta a Ság hegy borait, és üdvözölte az idén 50. születésnapját ünneplő művelődési központot. 

Zongor Gábor álomszerű, sokszínű, sokértelmű, talányos, gyakran ironikus és önironikus festői világát pedig Hieronymus Bosch (Budapesten most éppen alaposan megszemlélhető) világával vetette össze: se itt, se ott nem dönthető el teljes bizonyossággal, hogy a művész mikor tréfál – és mikor gondolja komolyan. A szellem és a fantázia mindenesetre szabadon szárnyal, és ez a legfontosabb. Pusztay János azt is észrevette, hogy a nemsokára 69. születésnapját ünneplő Zongor Gábor ezúttal 68 festményt állított ki. Pusztay professzor fölmutatott hát a tárlatnyitón egy hatvankilencediket. A rajz Pusztay Jánost ábrázolja, jó tíz évvel ezelőtt Veszprémben, egy akadémiai bizottsági ülésen készült. És bár a Pusztay-portrét nélkülöznünk kell, a 68 képben elénk táruló színes álmok tárlata június 24-éig nyitva tart a Móritz Galériában. Ö

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!