Kosárlabda

2022.06.24. 20:57

A negyedik összecsapáson idegenben győzte le a Falco a Körmendet - Szombathelyen döntik majd el, kié lesz idén a bajnoki cím

A férfi NB I.-es kosárlabda-bajnokság döntőjének vasi párharcában a negyedik összecsapáson idegenben győzte le a Falco a Körmendet.

Sütő Dániel

Forrás: Szendi Péter

A negyedik mérkőzéssel folytatódott az NB I.-es kosárlabda-­bajnokság döntője: az Egis Körmend fogadta a megyei rivális Falco-Volvo Alpok Autó Szombathelyt. Az egyik fél három megnyert meccsig tartó párharcában 2-1-re vezetett a Körmend, így azzal a tudattal lépett pályára, hogy ha nyer, begyűjti a klub történetének negyedik bajnoki címét. Viszont a Falco nem hagyta, hogy ünnepeljen a piros-fekete tábor, meggyőző teljesítménnyel, stabil játékkal aratott roppant magabiztos győzelmet – simán nyert 77-62-re. Így a csapatok vasárnap döntenek a bajnoki cím sorsáról: 18.30-kor a Falco fogadja a Körmendet.

Jóval a találkozó kezdése előtt ezer fokon izzott a körmendi katlanban a hazai tábor, a vendégek visszafogottan, csendesen várták a labdafeldobást. Érted harcolunk feliratú pólóban melegítettek ismét Ferenczék a nemrégiben elhunyt Csák Tamásra emlékezve, aki meghatározó tagja volt a Rába-parti kosárlabda-társadalomnak. Negyedórával a nyitány előtt a vendégek is rázendítettek – alakult a hangulat. Már a találkozót megelőző napon elkelt minden jegy, így ki sem nyitottak a pénztárak. Kis túlzással élve még a csilláron is piros-fekete szimpatizánsok lógtak. A körmendiek és a piros-feketék távolabbról érkező szimpatizánsai egy csodára vártak. Egy 2003 óta meg nem ismétlődő csodára, amit úgy hívnak: bajnoki cím. Gondolta volna ezt bárki is a szezon elején? Aligha! A Falco az egyenlítés reményében lépett pályára, hogy megmaradjon az esélye a címvédésre.
Szavakkal leírhatatlan hangorkánban hozta el a labdát a házigazda a feldobás után, de előbb Stokes, majd White is célt tévesztett távolról. A derbi első pontjai Takács neve mellé íródtak, majd hanyag labdavesztések borzolták a kedélyeket mindkét oldalon. Váradi büntetőiből csak egy akadt be, aztán jött Benke, aki elsüllyesztette a meccs első tripláját (2-4). A hatodik percben először vezetett néggyel a Falco (7-11), majd beállt Ferencz és a megszerezte a Körmend első hármasát (10-11). Megélénkült a játék, Gordon sikeres büntetőivel már az MTE-nél volt az előny, majd a szemfüles White labdát csent és zsákolt egy hatalmasat, nem sokkal később pedig távolról is betalált, már néggyel vezetett a Körmend (17-13). A nyolcadik percben Ferencz ismét távolról talált be (22-17), de a végjáték 4-0-val a sárga-feketéké volt, így 22-21-gyel zárult az első negyed.

A rövid pauza után sem változott a játék képe, az egyre idegesebb Milos Konakovnak pedig kiosztottak egy technikait. Benke és Somogyi még kihagyta, Perl viszont behintette a Falco újabb hármasát, ismét a Szombathely járt előrébb (25-26). Gordon ezúttal is a szorgalmasan szedte a lepattanókat, mindemellett kíméletlenül osztogatta a blokkokat, számos vendég akciót hatástalanított már az első félidőben. A hetedik perc végefelé 34-32-es Falco-vezetésnél kért időt a hazaiak ciprusi mestere. Az edzői intelmek után ugyan összejött az egyenlítés, de előnyben maradtak a sárga-feketék. Eszeveszett csata dúlt a pályán, képtelenek voltak nagyobb előnyt kialakítani a vasi kosárnagyhatalmak. A félidő utolsó támadása Váradiéké volt, ám nem tudták időben lezárni az attakot, így hárompontos Falco-vezetésnél vonulhattak szusszanni a felek (37-40).
Perl tanítanivaló betörésével indult a második félidő, Zozó cikázva úszott a levegőben a palánk felé. Nagyon elkapta a fonalat a Falco, Váradi elképesztő triplát hintett, amivel kialakult az addigi legnagyobb szombathelyi fór: 37-45. A 22. percben jelentős mérföldkőhöz érkezett a meccs, Keller távolijával tizet számolt az eksztázisba került Falco-tábor a hazaiakra (43-53). Konsztantinidesz újabb időkérése után Benke lopta ki a lasztit Stokes kezéből és szerzett egy duplát, majd a szombathelyiek 11-ese egy triplát is behintett – három perc leforgása alatt került tetemes hátrányba a Rába-parti alakulat (43-59). Nagy kérdés volt, lesz-e olyan ember a piros-feketéknél, aki meg tudja állítani a lejtmenetbe került MTE-t. Nagyon kiestek a ritmusból a hazaiak, akik mindössze hét pontot termeltek a harmadik negyedben. 44-62-ről csaptak bele a csapatok az utolsó 10 percbe. Hazai oldalon ferencz és Durázi is a kipontozódás szélére került. . Keller büntetőivel már 20-ra rúgott a vasi gigászok közti különbség (44-64). Az idegeskedés és a feszültség lassan oldódni látszott a Falco kispadján, ám a negyed derekán hatalmas hajrával 10-re zárkózott a házigazda (54-64). A sárga-feketék azonban nem hagyták kiénekelni a sajtot a szájukból és megérdemelten egyenlítettek a párharcban, amely vasárnap 18.30-tól lezárul az Arénában.  
 

Jegyzőkönyv:
Egis Körmend– Falco-Volvo Alpok Autó Szombathely 62-77 (22-21, 15-19, 7-22, 18-15)
Körmend, 2000 néző, NB I.-es kosárlabda, döntő, negyedik mérkőzés, vezette: Benczur T., Földházi T., Papp P.
Körmend: Stokes 9/3, White 17/3, Takács K. 11, Savic 2, Gordon12. Csere: Henry 2, Ferencz 7/6, Kiss M. –, Durázi 2. Edző: Antonisz Konsztantinidesz.
Falco: Váradi 15/6, Somogyi 5, Benke 10/6, Golomán –, Keller 12/3. Csere: Perl 15/6, Kovács B. 3/3, Barac 17, Clark –, Verasztó –. Edző: Milos Konakov.
A mérkőzés alakulása. 4. perc: 4-7. 8. perc: 17-13. 11. perc: 22-23. 14. perc: 26-29. 17. perc: 32-34. 20. perc: 37-40. 22. perc: 37-45. 28. perc: 44-62. 30. perc: 44-62. 34. perc: 54-64. 37. perc: 56-72. 39. p.: 60-75.
Kipontozódott: Ferencz (33. perc), Durázi (38. p.). 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!