Évadzáró sajtóreggeli

2022.06.20. 15:00

A rekordot döntő 2021/22-es Mesebolt-évad nem tud véget érni - Miú és Vaú felújítás közben készül a közös életre - fotók

Furcsa, nehéz és erős volt a Covid nyomait még erőteljesen hordozó 2021/22-es évad a szombathelyi Mesebolt Bábszínház számára is.

Ölbei Lívia

Forrás: Unger Tamás

Miközben a bérletesek száma – a megyeszékhelyen és a megyében – 34 százalékkal csökkent, nemhogy sikerült pótolni a hiányt, hanem egyenesen rekord-előadásszámot könyvelhet el a társulat, a 28-30 ezres nézőszám is meglesz. Minderről Kovács Géza igazgató beszélt a hétfői (majdnem) évadzáró sajtóreggelin, ahol az is kiderült, hogy az évadzárás ma már nem azt jelenti, hogy kitör a nyári szünet. Egyfelől közeleg még egy bemutató, másfelől folyamatosan dolgozik a Mesebolt a nyári szezonban is: nemcsak újabb fesztiválmeghívásoknak tesz eleget (szegedi Thealter, Körmöcbánya), hanem a 40 éves Kőszegi Várszínház (mint régi koprodukciós partner) első gyerekfesztiváljának házigazdája is lesz. A Mesebolt-történetben rekordot döntő 450 előadás a bevételkényszer fölerősödésén túl annak is köszönhető, hogy például a Lázár Ervin-programban sokfelé vitt egyszemélyes játékokat a Mesebolt. 

A 2021/22-es évad nyolc bemutatót hozott, új előadások kizárólag pályázati támogatások révén születhettek, hiszen az állami támogatás csökkent. Viszont még soha nem volt ennyi pályázati lehetőség, és a bábszínház összes benyújtott kérelme sikert hozott. Pályázati pénzből (12 millió forint) nyílt lehetőség műszaki fejlesztésre is: a két bábszínházi terem korszerűsítése már megkezdődött az MMIK-ban. Horváth Soma kultúráért felelős alpolgármester tette hozzá, hogy tudomása szerint az állami tulajdonban lévő, államilag működtetett MMIK-épület felújítása is várható. Horváth Soma köszönetet mondott a bábszínháznak megkérdőjelezhetetlenül magas szakmai munkájáért, egyben jelezte: az önkormányzat és állam között a bábszínház támogatásáról kötött szerződés jövő januárban lejár, úgyhogy reméli: sikerül javítani a kondíciókon. A központi költségvetésből az idén 53 millió forintot kapott a Mesebolt működésre, ezt az összeget az önkoremányzat 53, 5 millióval egészítette ki.


A sajtótájékoztatón a bemutató előtt álló Miú és Vaú című, az Európai Szabadúszó Művészek Egyesületével (ESZME) koprodukcióban készülő  előadásból is mutatott részleteket a Mesebolt. Timo Parvela meséjét színpadra írta, rendezte, játssza: Kolozsi Angéla és Lukács Gábor. És ebben a sokszorosan közös munkában maga a történet is benne van: hogyan kell és lehet két embernek, pardon: egy macskának és egy kutyának összecsiszolódni, összehangolódni. A zeneszerző Kiss Dávid, a tervező a mindig meglepő és szeretnivaló konstrukciókból építkező Rumi Zsófi, a bábkészítő Sipos Katalin.  A premiert a nardai karitásztáborban tartják június 24-én. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!