Pszichológiai szűrés, önismereti tréning is szükséges

2022.06.10. 14:00

Bajban lévők segítői - Új tagokkal bővül a szombathelyi telefonos lelkisegély-szolgálat csapata

Új segítőkkel bővül a szombathelyi telefonos lelkisegély-szolgálat csapata. A nap 24 órájában minden hálózatról ingyenesen hívható a 116-123. Legfontosabb szabályuk az anonimitás, ami mind a működési helyre, mind a benne dolgozókra, illetve mindazokra vonatkozik, akik hívják a segélyvonalat.

Hartyányi Gabriella

Szabó Katalin szolgálatvezető szerint kevesebben vállalnak már önkéntes munkát

Fotó: © Cseh Gábor

 Folyamatosan toboroznak, mégis nagyon kevesen vannak Szombathelyen. Most összesen tizenöten jelentkeztek és a létszám fele vált alkalmassá a feladatra. A felvételnek van egy országos szakmai szervezet által megállapított protokollja. A toborzás után felveszik a kapcsolatot a szolgálattal, ekkor következik egy személyes elbeszélgetés, amit pszichológiai szűrés követ. Szombathelyen nyolcvanórás oktatáson vesznek részt a jelöltek. Ennek az első fele önismereti tréningből áll, ami nagyon fontos pontja a képzésnek. Sok esetben kiderül, vannak olyan vakfoltok egy jelentkezőnél, amiről talán nem is tudott.

 A képzés során lehet, hogy olyan dolgok jönnek felszínre, ami miatt nem ajánlott telefon mellé ülnie. Ez nem azt jelenti, hogy valaki jó vagy rossz ember, hanem azt, hogy őt is védeni kell, nem szabad a telefon mellett sérülni az ügyelőnek sem. A tréning másik speciális részében olyan szakmai anyagokkal foglalkoznak, amiket mindenképpen szükséges egy segítőnek tudni. Ezek pszichiátriai természetű témák, az öregkorral és első sorban a krízissel foglalkozó tananyagok. A következő szakasz a laboratóriumi körülmények közötti gyakorlat, majd a képzés vizsgával zárul. Szombathelyen június végén vizsgáznak az új ügyelők és aztán este héttől reggel hétig fogadják majd a segítséget kérők hívásait. Szabó Katalin szolgálatvezető szerint nagyon fontos a munkájuk. – A telefonos szolgálatok elsősorban az öngyilkosság megelőzése céljából jöttek létre és működnek. Az életnek, mint értéknek a védelme a legfontosabb a krízisben lévő személlyel való beszélgetésnél. 

Mi elsősorban ernyőszervezet vagyunk, a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségéhez tartozunk. Ezen belül működik a szombathelyi telefonszolgálat, amelyet a Telehumanitas Szombathelyi Mentalhygienes Egyesület tart fenn. Egyszerre két ügyelőnek kellene dolgoznia, de sajnos az önkéntesség más értelmet nyert az utóbbi időben. Egyre kevesebben választják a segítésnek ezt a módját. Jelenleg a szombathelyi irodában csak egy ügyelő van. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!