Kárpátaljai gyerekek is érkeztek

2022.06.21. 19:25

Benépesült a plébániakert Nardán, megnyílt az egyházmegyei karitász tábora - fotók

A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász idén 27. alkalommal szervezte meg nyári napközis táborát, amelybe javarészt nehéz körülmények között élő általános iskolásokat várnak. Az idei tábor különlegessége, hogy – példátlan összefogás eredményeképpen – kárpátaljai gyerekek is Nardára látogathattak.

Polgár Patrícia

Nyolc hétre gyerekparadicsommá változott a nardai plébánia hatalmas udvara

Forrás: CSeh Gábor

A tábor az idén is nyolc hétre költözik be a nardai plébánia hatalmas udvarára, amely ilyenkor sokkal inkább hasonlít egy vidámparkra, mint plébániakertre. Az óriási területet június végétől elfoglalják a gyermekjátékok: kikerül a trambulin, a bungee jumping, a pingpong és a csocsó is. Idén ugrálóvárat is telepítettek a gyermekeknek. A programok között szerepel egy Sümeg és Balaton környéki kirándulás is, de a hagyományos foglalkozások sem maradnak el: lesz lovaglás, íjászat, bőrözés és gyöngyfűzés. Az idei karitásztábor különlegessége, hogy Kárpátaljáról érkező gyerekek is vannak a táborozók között. 

– Akkor kezdtük el szervezni a tábort, amikor kitört a háború. És bár Kárpátalján nincsenek harcok, az ottani útjaink során láttuk, hogy mekkora gondokkal küzdenek az ott élő emberek is. Így elhatároztuk, hogy azzal is próbálunk az ottani szülőknek segíteni, hogy elhozzuk táborozni a gyermekeiket – tudtuk meg Tuczainé Régvári Mariettától, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász igazgatójától.

 Hozzátette: nem volt könnyű megszervezni, hogy egy háborús országból az Európai Unió területére áthozzanak táborozókat, csak azok jöhettek, akiknek minden úti okmányuk rendben volt. Összesen ötven Ukrajnából érkező gyermek van jelenleg a táborban, akiket Jákon a plébániai karitászcsoport fogadott és szállásolt el. A tábor mind a nyolc hetében – a grazi karitász támogatásával – a jelenleg Szombathelyen élő ukrán családok gyerekei is ott lehetnek. A nyitónapra a zalaegerszegi karitászcsoport utaztatott Nardára 24 ukrán fiatalt, de Körmendről is érkeztek gyerekek, így majdnem háromszázan tölthettek el egy tartalmas napot a táborban kedden. A nyolc hét alatt hetente 150-200 gyermek vehet részt a programokon. 

A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász igazgatója megjegyezte: a gyermekek étkeztetésének fedezésére egész nyáron köszönettel fogadják az adományokat. A tábornyitó szentmisét a hagyományoknak megfelelően dr. Székely János megyés püspök celebrálta.

 Elmondta a gyermekeknek, hogy a karitász táborát az különbözteti meg a többitől, hogy ide a gyermekek közé eljön Jézus is, aki különböző módon segíti őket. Ennek szemléltetésére három történetet is megosztott velük. 

– A legnagyobb kincs, amit Jézustól kapunk, hogy megtanítja: Mennyei Atyánk mindig velünk van, soha nem hagy el – mondta a gyermekeknek. A szentmisét követően a táborozók belevetették magukat az önfeledt játékba, csatlakozott hozzájuk Székely János is. Boldogan állt be csocsózni, sőt, még egy új szabályt is tanított nekik: papnak soha nem ér gólt rúgni – a gyerekeknek mégis sikerült pontot szerezniük a püspök atya ellen. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!