Elismerés

2022.06.29. 18:55

Egészségügyi dolgozókat ismert el a szombathelyi önkormányzat a Semmelweis-nap alkalmából - fotók

A városháza házasságkötő termében megtartott ünnepségen a Kiemelkedő Egészségügyi Munkáért-díj első és második fokozatát és a Szombathely Egészségügyéért–díjat adományozták az egészségügyben dolgozóknak, valamint kihirdették a Pro Sanitate Savariae Életműdíj idei díjazottjait is – ők a Szent Márton Gálán vehetik át elismerésüket.

Polgár Patrícia

Forrás: Unger Tamás

A díjátadó Bujtás Ervin és Háklár Dóra duettjével kezdődött, akik Várnai Zseni Csodák csodája című megzenésített versét adták elő. Ezt követően dr. Nemény András, Szombathely polgármestere köszöntötte a díjazottakat és a megjelent hozzátartozókat. Kiemelte, hogy bár az egészségügyben a legnehezebb döntéseket kell meghozni és néha kegyetlenül őszintének kell lenni, mert mindenkit nem lehet megmenteni, de mindenkivel lehet emberhez méltóan bánni.

Elsőként a Kiemelkedő Egészségügyi Munkáért-díjak kedvezményezettjeit szólították. A díj két fokozatban adományozható. Az I. fokozatot évente legfeljebb kettő, a II. fokozatot évente legfeljebb négy személy kaphatja meg.

A díj második fokozatát 2022-ben Herczeg Tiborné, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház mellkas-sebészeti osztályának orvos-írnoka kapta meg, aki immár két évtizede dolgozik az osztályon. Szintén ebben az elismerésben részesült Gats Éva, a Markusovszky Kórház Megyei-Városi Tüdőgondozó és Tüdőszűrő csoportvezető asszisztense, a fiatal generáció lelkes oktatója; valamint Palkó Gyöngyi, a Szombathelyi Egészségügyi és Kulturális Intézmények Gazdasági Ellátó Szervezetének betegirányító diszpécsere, a Szombathely több háziorvosi rendelőjében kialakított betegirányító rendszer létrehozója és Meszes Éva, az Országos Mentőszolgálat Nyugat-dunántúli Regionális Mentőszervezetének titkárságvezetője. Éva precíz munkájával kulcsfontosságú szakember a Nyugat-dunántúli Regionális Mentőszervezet életében.

A kitüntetés első fokozatát lelkiismeretes munkájával a Szombathelyi Egészségügyi és Kulturális Intézmények Gazdasági Ellátó Szervezetének két védőnője, Déri Viktória, valamint Pozsonyi Anita érdemelte ki. Déri Viktória Szombathely „legszínesebb körzetének” (Szombathely keleti része és Zanat) védőnője, akire a mindennapokban különösen sok teher hárul a Gyermekjóléti Szolgálattal közös munkája során. Pozsonyi Anita többek között oktatási intézmények: a VMSzC Savaria Technikum, a Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium és Technikum, valamint a Derkovits Gyula Általános Iskola védőnőjeként is tevékenykedik.

 

Szombathely Egészségügyéért–díjban részesült dr. Péter László János, a Rumi út 74. szám alatti felnőtt háziorvosi rendelő nyugalmazott címzetes főorvosa. A doktor 1986. augusztusától egészen 2022. január 31-éig volt a rumi úti rendelő háziorvosa.

Szintén a Szombathely Egészségügyéért-díjat vehette át dr. Plander Márk, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház haematológiai és haemosztazeológiai osztályának osztályvezető főorvosa, aki csaknem húsz évnyi munkával a háta mögött 2020-ban nyerte el az osztályvezető titulust. Munkáját mind betegei, mind kollégái elismerik.

A díjakat dr. Nemény András polgármester, dr. László Győző alpolgármester és dr. Kecskés László, az egészségügyi bizottság elnöke adták át egy-egy csokor virág kíséretében. Külön gratuláltak a Pro Sanitate Savariae Életműdíj idei kedvezményezettjeinek, dr. Török Ilonának és dr. Hadarits Ferencnek, akik majd a Szent Márton-napi ünnepségen vehetik át az elismerést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!