Csoóri Sándor Népművészeti Fesztivál

2022.06.13. 07:00

Együtt a Kárpát-medencében: néptáncosok, népzenészek találkozója Körmenden

A Csoóri Sándor Népművészeti Fesztivál harminc helyszíne közül az egyik Körmend volt, ahol több, mint háromszáz táncos, zenész és énekes gyűlt össze szombaton. A házigazda az 1968-ban alapított Béri Balogh Ádám Táncegyüttes volt, amely több korosztállyal képviseltette magát a nagyszabású eseményen.

TJ

Fotó: © Unger Tamás

A program az Árpádházi Szent Erzsébet templomban ökumenikus istentisztelettel kezdődött, majd Körmend főterén Korbacsics Tibor, a házigazda Béri Balogh Ádám Táncegyüttes vezetője köszöntötte a fellépő csoportokat. Szép Dániel, a Körmendi Kastélyszínház Társulat tagja Csoóri Sándor Virágvasárnap című versét szavalta el, majd néptáncos flashmob következett sok-sok résztvevővel. 
A fesztivál ezután a Batthyány-kastély udvarán folytatódott, ahol H. Nagy Katalin beszélt a Csoóri Sándor Népművészeti Fesztivál jelentőségéről.


-A program célja, hogy a nagy nyilvánosság előtt megmutassa az öt évvel ezelőtt elindult Csoóri Sándor Program eredményeit, a népművészeti mozgalom kiemelkedően magas színvonalát, résztvevőinek sokaságát. A Kárpát-medence harminc helyszínén, azonos időpontban, sok ezer népviseletbe öltözött néptáncos részvételével zajlik az esemény, amely képet ad arról, miként őrzi, éli meg és teremti újjá a Kárpát-medence egyedülálló, csodálatos népművészetét sok ezer idős és fiatal, határainkon innen és túl - mondta.

 


Belencsák István, Körmend alpolgármestere köszöntőjében kitért arra, hogy a Csoóri Sándor alapot azzal a céllal hozta létre a magyar kormány, hogy lehetőséget teremtsen azoknak a közösségeknek, amelyek fontosnak tartják a néphagyományaink őrzését, az utókornak való átadását, élővé tételét. A pályázatnak köszönhetően rengeteg népi alkotóműhely és néptánccsoport kapott lehetőséget arra, hogy eszközeit, viseleteit, pogramjait megújítsa, vagy éppen tárgyi és szellemi alkotásokat hozzon létre. Ötven éves jubileumát tartjuk annak is, hogy hazánkban elindult a néptánc-mozgalom - mondta, majd hozzátette: Körmenden a néptáncnak még régebbi hagyományai vannak, hiszen az egykori Mezőgazdasági Technikum és Főiskola tanulói egyesületbe tömörültek, ez adta az alapját a Béri Balogh Ádám Táncegyüttesnek, amely összetartó közösséget jelent a mai napig.


A nagyszabású eseményen ezután a néptáncé, a népzenéé és a népdaloké volt a főszerep,  közreműködtek Vas megye ismert egyesületei, csoportjai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!