Sok a baleset

2022.06.24. 07:00

Figyelem és elsőbbség - Sokszor a szabályok nem ismerete okozza a baleseteket

Évente mintegy 600 kerékpáros baleset történik a magyar közutakon. A szakemberek szerint ezek jó része átfogó közlekedési szemléletváltással megelőzhető lenne. Ezen a véleményen van a lapunknak nyilatkozó szombathelyi KRESZ-oktató is.

Vas Népe

Nagy Zsolt mutatja: ideális esetben felfestés és tábla is segíti a közlekedést

Forrás: Cseh Gábor

Nagy Zsolt mutatja: ideális esetben felfestés és tábla is segíti a közlekedést

Forrás: Cseh Gábor

Nincs két hete, hogy beszámoltunk róla: szabálytalanul közlekedő kerékpárossal ütközött egy motoros Szombathelyen. Nemrégiben egy körmendi lakos kerékpárjával nekiütközött az úttest szélén álló gépkocsi nyitott ajtajának, és ugyancsak még ebben a hónapban történt: Szombathelyen, a Liget utca irányából érkezett egy biciklis fiú a járdán, amikor a Bartók Béla körút kereszteződésében át akart tekerni a gyalogátkelőhelyen. Az érkező autó vezetője nem számított rá, hogy a biciklis lehajt a járdáról a gyalogátkelőhelyre és elütötte a fiút. A jó idő beköszöntével sokan közlekednek naponta kerékpárral, de egyúttal megszaporodtak a biciklis balesetek is. Nagy Zsolt oktató a legnagyobb problémának azt látja, hogy semmi KRESZ-ismeretre nincsenek kötelezve a kerékpárosok. Napi szinten tapasztalja: a biciklisek szemben haladnak a forgalommal a körforgalomban, figyelmen kívül hagyják az elsőbbségadás kötelező illetve a stoptáblákat. 

– Sokan azt hiszik, ha kerékpárúton közlekednek, végig elsőbbségük van. Például: Sombathelyen a Kisfaludy és a Széll Kálmán utcán is vezet át kerékpárút, de a keresztező forgalmat el kell engedni a kerékpárosoknak. Sajnos sokszor körül se néznek, meg sem állnak itt – húzta alá. Gyakran előfordul, hogy a kerékpárosok áthajtanak a zebrán, és fordítva: a gyalogosok gyalogátkelőhelyként használják a kerékpárutat. A figyelem és a körültekintés tehát elengedhetetlen a közlekedésben, de a szakértő más problémákat is lát: a forgalmi helyzetek nem egyértelműek, a táblák sok helyen hiányoznak. Egyik elhibázott pontnak Szombathelyen a Semmelweis és Nádasdy utca, valamint a Bocskai István körút kereszteződését tartja, ahol az út egyik oldalán hiányzik a kerékpárút átvezetése, tehát a kerékpárosnak le kell szállni és a gyalogátkelőhelyen haladhat át. 

A másikon viszont elsőbbségadás kötelező tábla betartásával továbbhaladhat a biciklis. Nagy Zsolt beszélt arról a problémáról is, hogy a felfestések mellől gyakran hiányoznak a táblák, vagy már elkopott a felfestés. Pedig azok nagy könnyebbséget jelentenének az autóvezetőknek. Fontos lenne ez azokon a helyeken, ahol a parkoló autóktól beláthatatlan a kerékpárút. Érdekes forgalmi szituációk helyszíne Szombathelyen az Óperint utca is, ahol a felfestett kerékpársávot általában parkolásra használják az autósok. Valószínűleg tapasztalták már: a kerékpárosok így sem, úgy sem hajtanak rá, mert olyan rossz a burkolat. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában